Γνώρισες έναν άνθρωπο και στο πρόσωπό του βλέπεις τον «ιδανικό» σύντροφο για σένα; Νιώθεις μία αμοιβαία οικειότητα και αμέσως σου βγαίνει αυθόρμητα η ανάγκη να μοιραστείς μαζί του τα πάντα για τον εαυτό σου, ενώ αντίστοιχα θες να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για εκείνον; Λάθος! Μην το κάνεις γιατί, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μπορεί να καταστρέψει αυτό που πάει να δημιουργηθεί, χωρίς καν να το καταλάβεις.
Όπως έχουν δείξει έρευνες, αλλά και προτείνουν οι ψυχολόγοι, σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μοιραστεί κανείς για τον εαυτό του με το έτερον ήμισυ στο ξεκίνημα μιας σχέσης -ειδικά όσο βρίσκεστε στο στάδιο της πρώτης γνωριμίας- αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο.
Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που όσο περισσότερο καθυστερείτε να αποκαλύψετε, τόσο περισσότερη διάρκεια κερδίζει η σχέση σας – και αυτό διότι το μυστήριο που υπάρχει, ιντριγκάρει ακόμη περισσότερο τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας να γνωρίσει κάθε πτυχή του εαυτού σας.
Τι δεν πρέπει να αποκαλύπτετε πολύ νωρίς σε μία σχέση
1. Ερωτικό παρελθόν
Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μάθει ο νυν παρτενέρ σου τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που είχες στο παρελθόν… Όπως επίσης ούτε κι εσύ το δικό του! Δεν έχει νόημα να γίνονται τέτοιες αναφορές κατά το ξεκίνημα μιας σχέσης, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκεί, στη στιγμή, ο ένας για τον άλλον. Αυτές οι αναφορές κυρίως σχετίζονται με κόμπλεξ ή ανασφάλειες του ατόμου που προσπαθεί διακαώς να μάθει. Το να αναλωθείτε σε αυτό -τουλαχιστον στην αρχή- μόνο προβλήματα ή και τάσεις ανασφάλειας μπορεί να δημιουργήσει, ιδίως στην αρχή της σχέσης που όλα είναι πολύ εύθραυστα ακόμα. Αυτή η πληροφορία μπορεί είτε να μην ειπωθεί ποτέ, είτε να περιμένει για λίγο αργότερα.
2. Βαθύτεροι φόβοι
Είναι γεγονός ότι όταν μοιραζόμαστε τους φόβους μας με το έτερον ήμισυ, δημιουργείται μια οικειότητα. Δεν χρειάζεται όμως, να το κάνουμε με το καλημέρα, καθώς τότε η εξομολόγηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Κατά τους ψυχολόγους, οι φόβοι μπορεί να είναι σαν ένας οδικός χάρτης για τα αδύναμα σημεία μας. Άρα αν τους αποκαλύψουμε νωρίς, πριν καταλάβουμε τι καπνό «φουμάρει» η επιλογή μας, γινόμαστε ευάλωτοι σε χειραγώγηση ή εκμετάλλευση. Είναι χρήσιμο να μην αποκαλύπτουμε και τα δράματα της ζωής μας (π.χ. τον αλκοολισμό ενός άμεσου συγγενή) πριν βεβαιωθούμε πως αμφότεροι μπορούμε να τα διαχειριστούμε.
3. Οικονομική κατάσταση
Η οικονομική διαφάνεια είναι σημαντική στις μακροπρόθεσμες σχέσεις, αλλά η έγκαιρη αποκάλυψη ευαίσθητων οικονομικών λεπτομερειών μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος, κρίση ή ακόμη και να πυροδοτήσει περιστατικά εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με έρευνα, το 38% των ζευγαριών αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα ως την κύρια αιτία διαζυγίου. Γι’ αυτό χρήσιμο είναι να μην ανοίγεις τους λογαριασμούς σου, τους πρώτους μήνες της σχέσης. Εάν, για παράδειγμα, είσαι γυναίκα και βγάζεις περισσότερα από τον άντρα, κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεαστεί η δυναμική της σχέσης σας. Ίσως να προκύψει και η σκέψη πως ο άλλος (αυτός που βγάζει τα λιγότερα) σε εκμεταλλεύεται οικονομικά. To να μιλάμε για οικονομικά είναι άβολο – οπότε μπορούν να περιμένουν και αυτά.
4. Το «timeline» της σχέσης
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρονοδιάγραμμα για όλα τα πράγματα στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών σχέσεων. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι μετά τον ένα χρόνο σχέσης πρέπει να έρθει η συγκατοίκηση για τουλάχιστον δυο χρόνια, πριν τον αρραβώνα και τον γάμο, με το πρώτο παιδί να εμφανίζεται στην εικόνα μετά τη συμπλήρωση των 30 ετών… Αυτό είναι λάθος, δεν πρέπει να πιέζετε τόσο τους εαυτούς σας. Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει, είναι χρήσιμο να κρατάς για όλα μια πισινή.