Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

14

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Κουρουγκλίεβ ποιος είναι: Το «λιοντάρι» με καταγωγή από τον Καύκασο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κουρουγκλίεβ ποιος είναι: Το «λιοντάρι» με καταγωγή από τον Καύκασο

Κουρουγκλίεβ: «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και την Ελλάδα που μου έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστώ»

Ο Κουρουγκλίεβ είχε… υποσχεθεί το μετάλλιο μετά την ήττα του από τον Ιρανό αντίπαλό του στα προημιτελικά, και υλοποίησε την υπόσχεση αυτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 86κ. της ελευθέρας πάλης (το πρώτο για την ελληνική πάλη μετά από 20 χρόνια) και στις δηλώσεις του δεν έκρυψε την ευτυχία του, καθώς μέχρι να καταφέρει να πάρει την πρόκριση για το Παρίσι περίμενε με αγωνία να εκδοθούν τα χαρτιά του και να πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Αυτό έγινε πέρυσι και πρόλαβε να πάει στο προολυμπιακό τουρνουά, απ’ όπου πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έφτασε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Στις δηλώσεις του, μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενέργειες που έγιναν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ώστε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα.

«Ευχαριστώ» είπε στα ελληνικά, και συνέχισε στα ρωσικά: «Ήρθα για το χρυσό, αλλά ο Θεός μου έδωσε αυτό. Ευχαριστώ την Ελλάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να παλέψω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ειδικά τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αθλητισμού και τον Κώστα Θάνο (πρώην Ολυμπιονίκης και παράγοντας της ομοσπονδίας στην πάλη). Θέλω να πω στη νεολαία να πάει στα γυμναστήρια και να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Κι εγώ έτσι ξεκίνησα για να φτάσω εδώ» είπε αρχικά. Για τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού που έγινε… ντέρμπι, ο Κουρουγκλίεβ είπε: «Ήμουν έτοιμος 100%. Ήξερα τον χρόνο και ότι δεν θα έπαιρνε επιπλέον πόντο. Δεν αγχώθηκα». «Ευχαριστώ και υπόσχομαι να σας φέρω κι άλλα μετάλλια» είπε καταλήγοντας.

Κουρουγκλίεφ: Το «λιοντάρι» με καταγωγή από τον Καύκασο

Ένα λιοντάρι που μεγάλωσε στον Καύκασο με φόντο την Κασπία Θάλασσα, έκανε «όνομα» ως αθλητής της Ρωσίας, δεν ξέχασε ποτέ το αγαπημένο του Νταγκεστάν και έγραψε ιστορία με το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ως Έλληνας. Ο 32χρονος Νταουρέν Κουρουγκλίεφ δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» στην ελευθέρα πάλη και ότι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής το έκανε με πολύ πόνο, κόπο και προσπάθεια. Ο Κουρουγκλίεφ γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1992 στο χωριό Τσναλ και μεγάλωσε στην πόλη Ντερμπέντ του Νταγκεστάν. Ο Νταουρέν άρχισε να ασχολείται με την ελεύθερη πάλη από 9 ετών, όταν γράφτηκε σε τμήματα υποδομής της γενέτειράς του και ακολούθησε ουσιαστικά τα χνάρια του μεγαλύτερου αδελφού του, Αρσέν. Το είδωλο του Κουρουγκλίεφ πάντως ήταν ο θείος του, νικητής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2005 ως μέλος της εθνικής ομάδας του Καζακστάν, Μαγκομέντ Κουρουγκλίεφ.

Μέχρι την ηλικία των 16 ετών, ο Νταουρέν ασχολήθηκε με την πάλη στο Ντερμπέντ και στη συνέχεια μετακόμισε στη Σταυρούπολη της Ρωσίας, όπου συμμετείχε σε ειδικό πρόγραμμα με στόχο την προετοιμασία για Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολύ γρήγορα άρχισε να σαρώνει τα τουρνουά. Στο εθνικό πρωτάθλημα κατέκτησε την πρώτη θέση στους νέους το 2011. Ο Κουρουγκλίεφ πέτυχε το πρώτο του σημαντικό αποτέλεσμα στο ταπί ενηλίκων το 2012 όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Γκραν Πρι του Ιβάν Γιαρίγκιν. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Μαχάτσκαλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν και άρχισε προπονήσεις στο αθλητικό σχολείο της Ντινάμο. Η επιστροφή του στην πατρίδα του είχε θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του, καθώς ο ίδιος βελτίωνε κάθε χρόνο τις επιδόσεις του και σημείωνε νίκες σε διεθνή τουρνουά. Μέντοράς του υπήρξε ο Μαϊρμπέκ Γιουσούποφ. Τα επόμενα χρόνια ο Κουρουγκλίεφ έγινε ένας από τους καλύτερους στον κόσμο.

Κουρουγκλίεφ: Οι διακρίσεις στα 86 κιλά ελευθέρας πάλης

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα:

Χρυσό μετάλλιο 2023

Χρυσό μετάλλιο 2024

Χρυσό μετάλλιο 2017

Ατομικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης:

Χρυσό μετάλλιο 2020

Ευρωπαϊκοί Αγώνες:

Χρυσό μετάλλιο 2019

Ρωσικό Πρωτάθλημα:

Χρυσό μετάλλιο 2020

Χρυσό μετάλλιο 2018

Ασημένιο μετάλλιο 2021

Κουρουγκλίεφ: Με την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Να σημειωθεί ότι από το 2023 άρχισε να εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο και κέρδισε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2023, 2024). «Αυτό το βήμα του έδωσε την ευκαιρία να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, τους οποίους οι Ρώσοι συμμετέχοντες στερήθηκαν λόγω των δυτικών κυρώσεων», τόνισε η ιστοσελίδα 24smi.org αναφορικά με την «ελληνοποίηση» του Κουρουγκλίεφ. Τον Φεβρουάριο του 2024 ο δις πρωταθλητής Ευρώπης ορκίστηκε Έλληνας ενώπιον του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας Άγγελου Δημοσθένους και υποσχέθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό στο Παρίσι. «Θέλω να κάνω όλους τους Έλληνες περήφανους και να τιμήσω την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ όσους με βοήθησαν να εκπληρώσω το όνειρο μου (σ.σ. συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Πραγματικά νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος», είχε δηλώσει ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ.

Ο «άλλος» Κουρουγκλίεφ

Σύμφωνα με το wrestdag.ru στον ελεύθερό του χρόνο ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ ασχολείται με τα social media και βλέπει ταινίες. Αγαπημένο του φιλμ είναι το Sparta, ένα αθλητικό δράμα σε σκηνοθεσία Νικολάι Κουντριάσοφ, που κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου 2016. Ο πρωταγωνιστής, γίνεται παγκόσμιος πρωταθλητής και την επόμενη κιόλας ημέρα καταλήγει στη φυλακή μετά από έναν καυγά στο δρόμο… Ο Νταουρέν λατρεύει επίσης να παρακολουθεί και να παίζει MMA, ενώ πρότυπά του στον αθλητισμό είναι ο θείος του, Μαγκομέντ Κουρουγκλίεφ, οι αδελφοί Σαϊτίεφ και ο Μαχάτς Μουρταζαλίεφ. Τα αγαπημένα του τραγούδια είναι Nasheeds. Πρόκειται για παραδοσιακή μουσική, που πολλές φορές φορές είναι θρησκευτικοί ύμνοι και τραγουδιούνται είτε a cappella είτε με όργανα, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο στυλ και παράδοση στο σουνιτικό Ισλάμ. Τα Nasheeds είναι δημοφιλή σε όλο τον ισλαμικό κόσμο και συνήθως αναφέρονται στις ισλαμικές πεποιθήσεις, την ιστορία και τη θρησκεία, καθώς και την επικαιρότητα.

Ο ίδιος τονίζει ότι αγαπημένο του ποτό είναι οι φυσικοί χυμοί και το πιάτο που λατρεύει είναι το «θαύμα», όπως μεταφράζεται το chudu στα ελληνικά. Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό στο Νταγκεστάν που αποτελείται από λεπτή τηγανισμένη ζύμη με γέμιση από κρέας, βότανα, λαχανικά και τυρί κότατζ. Όσο για το αγαπημένο του αυτοκίνητο, ο Κουρουγκλίεφ «ψηφίζει» Mercedes.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις