«Μοτίβο πίσω από τις επιθέσεις»
Λίγες μόλις ημέρες πριν τις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, που θα διεξαχθούν στις 15 Αυγούστου, η νέα πολύνεκρη επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο εκτοπισμένων στον πολιορκημένο θύλακα δυναμιτίζει τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας. Ο βομβαρδισμός του σχολείου αυτού, στο οποίο βρισκόταν περίπου 250 άτομα και που έχει μετατραπεί – όπως και τα περισσότερα στα παλαιστινιακά εδάφη – σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πρωινής προσευχής, με τη Χαμάς να χαρακτηρίζει το χτύπημα «έγκλημα πολέμου» σε ανακοίνωσή του. «Βέλη» εκτοξεύει και στη διεθνή κοινότητα σχολιάζοντας πως «η αποτυχία διεθνών θεσμών και δικαστηρίων να κηρύξουν τους ηγέτες της οντότητας εγκληματίες πολέμου συνέβαλε στην επιμονή των Ισραηλινών». Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως προχώρησε σε «πλήγμα ακριβείας» εναντίον «τρομοκρατών» οι οποίοι «επιχειρούσαν», κατ’ αυτόν, σε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» εγκατεστημένο μέσα στο σχολείο ατ Τάμπιν, δίπλα στο τέμενος Νταράζ Τούφα. Διαβεβαίωσε, δε, πως πριν προχωρήσει στον βομβαρδισμό έλαβε «μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πληγούν άμαχοι», συμπεριλαμβανομένων «της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, της επιτήρησης από αέρος και της συλλογής πληροφοριών». Ο αριθμός, όμως, των νεκρών φανερώνει κάτι άλλο.
«Μοτίβο πίσω από τις επιθέσεις»
Το νέο αυτό πολύνεκρο χτύπημα έρχεται δύο μέρες μετά την πρόταση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ την Πέμπτη (8/8) να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στις 15 Αυγούστου, προκειμένου να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες μια τέτοια συμφωνία συνιστά τη μόνη ελπίδα για κατευνασμό της έντασης στην περιοχή. Ωστόσο, όπως σχολιάζει το δίκτυο Al Jazeera, «κάθε φορά που πλησιάζουμε σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, σημειώνεται ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας που εκτροχιάζει εντελώς αυτές τις συζητήσεις». «Πριν από μερικούς μήνες «η Χαμάς είχε εκδώσει μια δήλωση λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας ήταν κάτι που πρέπει να σταματήσει, εάν επρόκειτο να ακολουθήσουν αυτές τις συνομιλίες σοβαρά». «Όμως το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την εξουδετέρωση της Χαμάς, κατηγορεί επανειλημμένα την οργάνωση ότι είναι αυτή που δεν έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν προσφέρει παραχωρήσεις».
Εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν
Και ενώ οι προοπτικές επίτευξης εκεχειρίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, η παγκόσμια κοινότητα περιμένει με «κομμένη την ανάσα» την από στιγμή σε στιγμή απάντηση της Χεζμπολάχ και του Ιράν, στον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και κορυφαίου στελέχους της Χεζμπολάχ. Η φιλικά προσκείμενη στο Ιράν οργάνωση προειδοποιεί μάλιστα, πως μπορεί να χτυπήσει ακόμη και μόνη της, χωρίς να περιμένει ένα συντονισμένο χτύπημα των δύο δυνάμεων. Μέχρι τις έως τώρα πληροφορίες, πάντως το Ιράν εκτιμάται πως θα επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av. Η ιερή μέρα των Εβραίων, ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.
Δεν θα είναι, πάντως, η πρώτη φορά που οι Ιρανοί επιλέγουν μία συμβολική ημερομηνία για το χτύπημά τους. Το ίδιο συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα πάνω στο «Simchat Torah», μια εβραϊκή γιορτή που γιορτάζει και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου ανάγνωσης της Τορά και το «Shabbat», ημέρα ανάπαυσης του Ιουδαϊσμού την έβδομη ημέρα της εβδομάδας – δηλαδή το Σάββατο και στον πόλεμο του Yom Kippur το 1973. Το Ιράν φέρεται να ελπίζει ότι η επίθεση αυτή την ημέρα θα φέρει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς η ασφάλεια μπορεί να είναι απασχολημένη με τις δικές της θρησκευτικές τελετουργίες ή την επίλυση διαφωνιών, μπορεί να είναι απροετοίμαστη για μια στρατιωτική επίθεση.