Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κουρσκ εισβολή: «Καμπανάκι» κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα
ΚΟΣΜΟΣ

Κουρσκ εισβολή: «Καμπανάκι» κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα

Κουρσκ εισβολή: Τι σηματοδοτεί η επίθεση της Ουκρανίας

Έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου μαίνονται μάχες μετά την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων απηύθυνε την Παρασκευή (9/8) ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). «Σε αυτό το στάδιο, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι.

Νωρίτερα σήμερα, ο περιφερειάρχης Αλεξέι Σμιρνόφ είχε γνωστοποιήσει ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη Κουρτσάτοφ όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ένας από τους μεγαλύτερους σε όλη τη Ρωσία. Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Σμιρνόφ αναφέρει ότι συντρίμμια ουκρανικού drone έπεσαν σε υποσταθμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια Κουρσκ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε αυτήν την πόλη των 42.000 κατοίκων. Μετά την αιφνιδιαστική εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, εδώ και τέσσερις ημέρες μαίνονται σφοδρές μάχες στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ουκρανία συνεχίζει την προέλασή της εντός του ρωσικού εδάφους στην περιφέρεια του Κουρσκ πολεμώντας για να καταλάβει μια πόλη κοντά στα σύνορα και στέλνοντας μικρές μονάδες για να πραγματοποιούν επιδρομές βαθύτερα στη συγκεκριμένη περιοχή της δυτικής Ρωσίας, όπως επιβεβαιώνουν ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ που κάθε άλλο παρά αντίπαλοι του Κρεμλίνου είναι. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έπληξε ένα ρωσικό αεροδρόμιο στην περιοχή Λίπετσκ, η οποία συνορεύει με το Κουρσκ, χτυπώντας αποθήκες που περιείχαν απόθεμα από κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες. Ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα, ωστόσο οι τοπικές ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι μια μεγάλη επίθεση με drone προκάλεσε πολλές εκρήξεις και ότι ξέσπασε φωτιά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μια από τις συνοικίες της περιοχής.

Μετατόπιση του επικέντρου του πολέμου

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας όχι πια σε δικά της, κατεχόμενα από τους Ρώσους εισβολείς εδάφη, αλλά σε εδάφη της ίδιας της Ρωσίας, η οποία άρχισε την Τρίτη, έχει μετατοπίσει προσωρινά το επίκεντρο του πολέμου, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο και ωθώντας τη Μόσχα να προσπαθήσει να σταματήσει την ουκρανική προέλαση. Ταυτόχρονα, η επιχείρηση έχει εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον αξίζει τον κίνδυνο, δεδομένου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποφέρουν ήδη από υπερέκταση σε σχέση με τις δυνατότητές τους, σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η επιχείρηση θα βοηθήσει την Ουκρανία να βελτιώσει τη θέση της στα υπόλοιπα πεδία των μαχών με τον ρωσικό στρατό, όπου χάνει σταθερά έδαφος εδώ και πολλούς μήνες.

Ο ουκρανικός στρατός έχει επιβάλει μια πολιτική σιωπής σχετικά με την επιχείρηση και δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι εξαπέλυσε διασυνοριακή επίθεση, αν και σχόλια του προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αλλά και του ανώτερου συμβούλου του, Μιχάιλο Ποντόλιακ, αποτελούν έμμεση αναγνώριση του ότι πρόκειται για επιχείρηση που διεξάγεται υπό τον σχεδιασμό και τις εντολές της ουκρανικής κυβέρνησης και της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης της χώρας. Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν αναφέρει ότι η επίθεση φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη σε ρωσικό έδαφος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από δυόμισι χρόνια. Σημειώνουν ακόμη ότι η επίθεση περιελάμβανε στοιχεία τουλάχιστον τεσσάρων ταξιαρχιών, σε ένα σπάνιο παράδειγμα επιτυχημένων επιχειρήσεων ελιγμών που περιλαμβάνουν υποστήριξη από πυροβολικό, αεράμυνα και ηλεκτρονικό πόλεμο, με αποτέλεσμα γρήγορες προόδους στο έδαφος.

“Φαίνεται να είναι μια αρκετά καλά συντονισμένη και σχεδιασμένη, συνδυαστική ένοπλη επιχείρηση”, αναφέρει ο Franz-Stefan Gady, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη. “Βλέπει κανείς μέσα ηλεκτρονικού πολέμου που αναπτύχθηκαν για να εμποδίσουν τη ρωσική διοίκηση και τον ρωσικό έλεγχο. Βλέπει ακόμη αντιαεροπορικές άμυνες που μετακινήθηκαν για να δημιουργήσουν θόλο αεράμυνας γύρω από την ουκρανική προέλαση. Πέραν αυτών, βλέπει κανείς αρκετά αποτελεσματικούς μηχανοκίνητους σχηματισμούς οι οποίοι προχωρούν με αρκετά σταθερό ρυθμό”. Ο Gady και άλλοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το βασικό ερώτημα πλέον είναι εάν η Ουκρανία μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της και να μετατρέψει την επιτυχία στο ρωσικό έδαφος σε χρήσιμα κέρδη. Ο ουκρανικός στρατός έχει λίγα αποθέματα που να μπορεί να διαθέσει στη μάχη και συνεχίζει να υποφέρει από ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών, επισημαίνουν διάφοροι αναλυτές.

Παραμένει επίσης ασαφές τι ελπίζει να επιτύχει τελικά η Ουκρανία. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα σχετικά με τη συγκεκριμένη επιχείρηση, σημείωσε ότι στόχος ήταν να απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα από άλλα μέρη της πρώτης γραμμής όπου οι ουκρανικές μονάδες πιέζονται. Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι η Ρωσία πιθανότατα θα μπορούσε να χτυπήσει στο Κουρσκ με εφεδρείες που δεν πολεμούν έτσι κι αλλιώς στην Ουκρανία. “Λύνει άραγε πραγματικά κάποιο από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά στρατηγικά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν τα άλλα μέρη της πρώτης γραμμής;”, αναρωτιέται ο Gady.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις