Βαρνάβας φωτιά τώρα: Στα 25 μέτρα οι φλόγες – Κάηκαν σπίτια, ακούγονται εκρήξεις

ΕΛΛΑΔΑ

Βαρνάβας φωτιά τώρα: Στα 25 μέτρα οι φλόγες – Κάηκαν σπίτια, ακούγονται εκρήξεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βαρνάβας φωτιά τώρα: Η έκτακτη ενημέρωση

11.08.2024 | 19:49

Μέχρι και τα 25 μέτρα φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις οι φλόγες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Βαρνάβα και Μέγαρα, όπως τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Στις δύο περιοχές όπου μαίνονται οι δύο πυρκαγιές ήδη σπίτια παραδοθηκαν στις φλόγες ενώ ακούγονται συνεχώς εκρήξεις. Η πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη κόντρα στους δυνατούς ανέμους που φθάνουν έως τα 7 μποφόρ. Στα Μέγαρα σύμφωνα με τον δήμαρχο κάηκαν σπίτια, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή ενώ καμένα σπίτια υπάρχουν και στον Βαρνάβα. Πάντως, η φωτιά στα Μέγαρα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Πάντως οι ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.

«Οι φλόγες ξεπερνούν ακόμα και τα 25 μέτρα»: Η έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές στην Αττική

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η σημερινή ημέρα με 40 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές να έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 24ωρο, οι 33 εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση των πυρκαγιών. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος, πραγματοποιήθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Βαρθακογιάννης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής «για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών».

Αναφορικά με τα διάφορα μέτωπα των πυρκαγιών, ο κ. Βαρθακογιάννης ενημέρωσε:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 και 32 λεπτά σήμερα το μεσημέρι στις Αιγειρούσες Μεγάρων έχει περιοριστεί και οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της. Μισή ώρα μετά, στις 3 και 2 λεπτά το μεσημέρι, εκδηλώθηκε νέα μεγάλη πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής, πλησίον διάσπαρτων κατοικιών και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό. Κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι.

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα. Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Κάηκαν σπίτια στα Μέγαρα

«Έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια και κινδυνεύουν σπίτια» ανέφερε πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ 100,3, ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης Δήμαρχος Μεγαρέων για τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή. Η φωτιά στα Μέγαρα εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αιγειρούσες. Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ, 16 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδράμουν επίσης, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Για τη φωτιά εστάλησαν μηνύματα από το 112 με τελευταίο εκείνο που συνέστηνε στους κατοίκους στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, να απομακρυνθούν προς Γραμματικό.

Εκτροπή κυκλοφορίας

Λόγω της φωτιάς διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) Στην παραλιακή Αλεποχωρίου – Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι

2) Στην παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και Ανώνυμη οδό προς την Ιερά Μονή Αγίου Μακρυνού

3) Στην περιφερειακή οδό Μεγάρων – Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες ατό τη θέση Δίστρατα.

4) Στην παραλιακή Αλεποχωρίου – Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή Αλεποχωρίου.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο Βαρνάβα

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και στην περιοχή Βαρνάβα με κατεύθυνση προς Γραμματικό και Καπανδρίτι. Παράλληλα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ενισχύθηκαν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βαρνάβα

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

-Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

Σε ναρκοπέδιο η φωτιά σε Θεσπρωτία

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσπρωτία, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Τσαμαντάς, καθώς καίει σε ναρκοπέδιο. Στο σημείο επιχειρούν, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Επί ποδός η Πυροσβεστική στον Λαγκαδά

Συναγερμός σήμανε και από την εκδήλωση φωτιάς σε χαμηλή βλάστηση το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112 για να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Πέλλα

Στο μεταξύ οριοθετήθηκε άμεσα η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) σε δασική έκταση στην περιοχή Κρανέα Πέλλας. Στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και ένα ελικόπτερα. Συνδρομή από μηχανήματα έργου.

Φωτιά στις Σέρρες: Διάσπαρτες εστίες σε Χιονοχώρι – Χωρίς ενεργό μέτωπο στο Δαφνούδι

Με το πρώτο φως της ημέρας δουλειά «έπιασαν δουλειά» τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα στα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην περιοχή Χιονοχωρίου, στο όρο Μπόσδα και πάνω από το Δαφνούδι, στο Μενοίκιο όρος. Η φωτιά σε ορεινή δύσβατη περιοχή πάνω από το Δαφνούδι εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Αυγούστου και για την κατάσβεσή της από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με επίγεια και εναέρια μέσα. Αν και το Σάββατο είχε οριοθετηθεί και το πύρινο μέτωπο ήταν σε καλύτερη κατάσταση, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή κατέστησαν αδύνατη την κατάσβεσή της.

Εξίσου μεγάλη είναι και η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου στην περιοχή του Χιονοχωρίου. Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρίσκονται επίγειες δυνάμεις με πυροσβεστικά οχήματα και ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 2ης και 7ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα ήταν η έντονη κινητικότητα στον εναέριο χώρο των Σερρών με τις συνεχείς ρίψεις που έκαναν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Στο μεταξύ σε εξέλιξη παραμένει για 25 μέρα η φωτιά στο όρος Όρβηλος ,στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ετικέτες
Exit mobile version