Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

12

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Οι ατομικοί καφέ κάδοι ανακύκλωσης στις στάσεις των λεωφορείων
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι ατομικοί καφέ κάδοι ανακύκλωσης στις στάσεις των λεωφορείων

Μια καλή πρακτική προώθησης της ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων από το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Μια καλή πρακτική προώθησης της ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων από το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης που έβγαλε την καμπάνια του για το πρόγραμμα του ατομικού καφέ κάδου για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των στις στάσεις των λεωφορείων.
Ο κυριότερος ίσως συντελεστής για την επιτυχία της ανακύκλωσης που είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών για την σωστή διαχείριση και συμπεριφορά, που αγνοείται όμως από τους περισσότερους δήμους που εξαντλούνται σε τυπικά κομμάτια. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικές στάσεις λεωφορείων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης , φέρουν το μήνυμα «ανακυκλώνω σωστά, διαχωρίζω τα οργανικά» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Το ποσοστό οργανικών αποβλήτων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ποσοστό, φτάνοντας περίπου στο 40-45% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων (GIZ)

Αν κάποιος δήμος πετύχει την εκτροπή αυτό σημαίνει τεράστιο όφελος και στο τέλος ταφής. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει προχωρήσει και στην κινητροδότηση. Οι δημότες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ατομικού καφέ κάδου θα έχουν μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% κάθε χρόνο, για τα επόμενα 4 χρόνια (από 1η Ιανουαρίου 2025), ενώ θα προμηθεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με λίπασμα (κομπόστ) για τα φυτά τους. Για οποιαδήποτε πληροφορία αλλά και για συμμετοχή στο πρόγραμμα του καφέ κάδου μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 213 2051711, 6930083385 ή μέσω e-mail στο [email protected]

Με την ευκαιρία αναρτούμε την αξιολόγηση έγκαιρης προειδοποίησης σχετίζεται με τους στόχους του 2025 για τα αστικά απόβλητα και τα απορρίμματα συσκευασίας Αυτό το σχέδιο αξιολόγησης εκπονήθηκε από το ETC/WMGE και το διαδοχικό ETC/CE υπό την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και με εισροές από κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Rambøll Group βάσει σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις απαντήσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων τον Απρίλιο του 2021 σε ένα ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε από τον ΕΟΠ και την ETC/WMGE.

Η οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ (όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία (ΕΕ) 2018/851) περιλαμβάνει στόχο την ανακύκλωση και την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, έως το 2025, του 55 % των αστικών απορριμμάτων που παράγονται. Η οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (94/62/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία (ΕΕ) 2018/852) περιλαμβάνει στόχους για την ανακύκλωση των απορριμμάτων συσκευασίας, τόσο συνολικά όσο και ανά υλικό, που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2025. Η Οδηγία για τους ΧΥΤΑ (1999) /31/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία (ΕΕ) 2018/850) απαιτεί τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής αστικών απορριμμάτων στο 10 % των παραγόμενων αστικών αποβλήτων έως το 2035. Οι Οδηγίες προβλέπουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος , δημοσιεύει εκθέσεις έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με την πρόοδο των κρατών μελών προς την επίτευξη των στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου των κρατών μελών που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους εντός των αντίστοιχων προθεσμιών, τρία χρόνια πριν από τις ημερομηνίες-στόχους. Αυτή η αξιολόγηση αποτελεί συνεισφορά του ΕΟΠ στις εκθέσεις έγκαιρης προειδοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 11β της οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα και το άρθρο. 6β Οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας.

Αυτό το έγγραφο είναι μια αξιολόγηση έγκαιρης προειδοποίησης για την Ελλάδα. Το έγγραφο βασίζεται στην ανάλυση ορισμένων παραγόντων που επηρεάζουν την απόδοση της ανακύκλωσης (παράγοντες επιτυχίας και κινδύνου). Η αξιολόγηση στοχεύει στο συμπέρασμα εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τους στόχους για τα αστικά απόβλητα και τα απορρίμματα συσκευασίας που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ για το 2025. Επιπλέον, παρέχει μια πρώιμη αξιολόγηση των προοπτικών για την επίτευξη του στόχου του 2035 για υγειονομική ταφή αστικών απορριμμάτων. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες πριν από τις 10 Μαΐου 2022.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις