Φωτιά Αττική τώρα: Κάτοικος της Πεντέλης κλαίει on camera

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική τώρα: Κάτοικος της Πεντέλης κλαίει on camera

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

«Σας το λέω και έχω ανατριχιάσει»

12.08.2024 | 18:51

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής καθώς η φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχοντας επεκταθεί μέχρι την Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι. Πολλοί κάτοικοι, παρά τις εκκενώσεις που δόθηκαν, επέλεξαν να παραμείνουν στις περιοχές τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους με αυτοσχέδια μέσα, όπως λάστιχα νερού και κουβάδες.

Ένας κάτοικος της Πεντέλης, με δάκρυα στα μάτια, μίλησε στην κάμερα του ΣΚΑΙ, λέγοντας: «Σας το λέω και έχω ανατριχιάσει, καίγονται οι άνθρωποι, κρίμα ο κόπος τους, κρίμα η ταλαιπωρία τους. Κρίμα για όλα…». Συνέχισε λέγοντας ότι η πυροσβεστική δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στην κατάσταση: «Δεν υπάρχει τίποτα, πέντε – δέκα πυροσβεστικά δεν προλαβαίνουν, όλοι είναι με ένα λάστιχο και εγώ πήγα να βοηθήσω». Με δάκρυα στα μάτια, ο κάτοικος κατέληξε: «Την αγαπάω την Πεντέλη. Στην Πεντέλη έχω μεγαλώσει». Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις αρχές και τους κατοίκους να αγωνίζονται για τον έλεγχο της φωτιάς και τη σωτηρία των περιουσιών τους.

Φωτιά στην Αττική: Σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Διόνυσο και Αφίδνες τα κυριότερα μέτωπα

Η κατάσταση στη Βορειοανατολική Αττική παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διάσπαρτων πυρκαγιών, παρά τους σφοδρούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα πιο ανησυχητικά μέτωπα βρίσκονται στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, στα Βριλήσσια και στις Αφίδνες. Η κατάσταση στις Αφίδνες φαίνεται να βελτιώνεται, ενώ και το μέτωπο που κατευθυνόταν προς τον Μαραθώνα παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα.

Εκκενώθηκε και το «Αμαλία Φλέμινγκ»

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112 για τον Διόνυσο και την περιοχή Καλέτζι στον Μαραθώνα, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Επιπλέον, σύμφωνα με ανάρτηση του meteo.gr, η πυρκαγιά επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές ερευνητικές υποδομές και τεχνολογίες, αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις αρχές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για τον έλεγχο των πυρκαγιών.

Φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από το meteo.gr δείχνει τον εμβληματικό θόλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας να είναι τυλιγμένος σε πυκνούς μαύρους καπνούς, ενώ οι φλόγες έχουν περάσει στον περίβολο.  «Δυστυχώς η μεγάλη δασική πυρκαγιά επεκτάθηκε μόλις και στις εγκαταστάσεις του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών στο Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Μπαράζ εκκενώσεων

Οι αρχές έχουν εκκενώσει τις περιοχές, όπου απειλούνται σπίτια και περιουσίες. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι για πολλή ώρα δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή, και αναγκάστηκαν να προσπαθήσουν μόνοι τους να σβήσουν τη φωτιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, εμποδίστηκαν από τις Αρχές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία και τον εκνευρισμό των κατοίκων.

 

Ετικέτες
Exit mobile version