Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

12

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε τέσσερα μέτωπα
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε τέσσερα μέτωπα

Πυροσβεστική: Οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες που εξαπλώνονται αστραπιαία

Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που εξελίσσεται από χθες, όπως τόνισε πριν από λίγο σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. «Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους» τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι».

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης, ενώ συμπλήρωσε ότι από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους, αλλά και των πυκνών καπνών» όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά ‘Ανω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση. Ενώ, όπως είπε νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ και οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Περαιτέρω, τόνισε ότι στο αίτημα της χώρας μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής, από χθες το απόγευμα, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν, η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει σήμερα, η Ιταλία με την αποστολή 2 αεροσκαφών που αναμένεται να φτάσουν αύριο και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο. Επίσης, όπως είπε, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Συγκλονιστικές εικόνες από το Πάτημα Βριλησσίων

Μέσα στα σπίτια μπήκαν οι φλόγες στο Πάτημα Βριλησσίων- Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Meteo: Δορυφορική εικόνα από τη φωτιά στον Βαρνάβα- Έχουν καεί 100.000 στρέμματα

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα πιο ανησυχητικά μέτωπα βρίσκονται στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, στα Βριλήσσια και στις Αφίδνες. Η κατάσταση στις Αφίδνες φαίνεται να βελτιώνεται, ενώ και το μέτωπο που κατευθυνόταν προς τον Μαραθώνα παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112 για τον Διόνυσο και την περιοχή Καλέτζι στον Μαραθώνα, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Επιπλέον, σύμφωνα με ανάρτηση του meteo.gr, η πυρκαγιά επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές ερευνητικές υποδομές και τεχνολογίες, αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών.

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Πρώτη φορά βλέπουμε πυρκαγιά τέτοιας έκτασης

Tην έντονη ανησυχία του για το πύρινο μέτωπο εξέφρασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας πως «πρώτη φορά βλέπουμε πυρκαγιά τέτοιας έκτασης μέσα στο Χαλάνδρι και μάλιστα πυρκαγιά που έχει έρθει από τόσο μακριά».

«Η πυρκαγιά πέρασε στον δήμο μας από την Νέα Πεντέλη μέσω του ρέματος Βριλησσού. Εφτασε στην περιοχή του νεκροταφείου και από εκεί στο Ανω Πάτημα πάνω από την Αναπαύσεως όπου έκαψε ένα σπίτι», είπε, μιλώντας στο Mega, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το αν υπάρχουν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο.

Κολυδάς: Αναμένεται εξασθένηση των ανέμων

Η ομάδα χαρτών του meteo παρουσιάζει την πρόγνωση για τις ριπές του ανέμου στην Αττική από το πρωί (09:00) της Δευτέρας 12 Αυγούστου έως το απόγευμα (18:00) της ίδιας ημέρας. Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς (σημειώνεται με το κόκκινο πλαίσιο στους χάρτες) αναμένονται ριπές ανέμου που θα ξεπερνούν τα 70 – 80 km/h. Σταδιακή εξασθένιση των ανέμων (και των ριπών) αναμένεται από τις 18:00 – 19:00.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι άνεμοι: «Μεγάλη εξάπλωση των θερμών σημείων στον χάρτη της ΝΑSA από τη δασική πυρκαγιά, η οποία καθοδηγείται βασικά από τους Β-ΒΑ ανέμους, την τοπογραφία της περιοχής και την μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης, παράγοντες οι οποίοι επιταχύνουν την διάδοσή της. Από τις 19:00 το απόγευμα βαίνουμε σε μείωση των εντάσεων των ριπών η οποία θα είναι ουσιαστική από τις 21:00 περίπου το βράδυ».

Δραματική έκκληση της δημάρχου Διονύσου: «Στείλτε εναέρια μέσα… Να σώσουμε ζωές»

«Κάνουμε έκκληση στον υπουργό, στον πρωθυπουργό, να στείλουν εναέριες δυνάμεις, να σώσουμε ζωές» λέει η δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου:

Νέο μέτωπο φωτιάς στον Διόνυσο – Μάχη να μην φτάσει στην Κηφισιά

Νέο μέτωπο φωτιάς έχει ξεσπάσει αυτήν την ώρα στον Διόνυσο, στη λεωφόρο Αιολίδος και Κωνσταντινουπόλεως, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής κάτι για ζημιές σε οικίες. «Έρχονται τώρα ελικόπτερα να τη σταματήσουμε, να μην απειλήσει κατοικίες, να φτάσει μέχρι την Κηφισιά», τόνισε χαρακτηριστικά η δήμαρχος.

Πολίτες με τις βαλίτσες στα χέρια εκκενώνουν τα σπίτια τους

Πολίτες με τις βαλίτσες στα χέρια εκκενώνουν τα σπίτια τους σε Νέα πεντέλη και Πάτημα Βριλησσίων, ενώ εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην φθάσει το μέτωπο στις κατοικίες

Σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Διόνυσο και Αφίδνες τα κυριότερα μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα μέτωπα που απασχολούν περισσότερο και έχουν επικεντρωθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις είναι στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, στα Βριλήσσια αλλά και στις Αφίδνες. Kατά τις ίδιες πηγές, το μέτωπο στις Αφίδνες πηγαίνει καλύτερα, ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα του μετώπου που κατευθυνόταν προς Μαραθώνα.

Μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Με δεδομένο ότι στα περισσότερα μέτωπα οι φωτιές είναι σε εξέλιξη, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση όταν και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να επιθεωρηθεί, να καταγραφεί και να αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών στο Δίκτυο. Προς το παρόν είναι δεκάδες οι αναφορές για τις διακοπές ηλεκτροδότησης στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, καθώς και στα φανάρια στις γύρω οδούς αλλά και στη λεωφόρο Κηφισίας.

Νέα σύσκεψη του Κινητού Συντονιστικού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Νέα ευρεία σύσκεψη του Κινητού Συντονιστικού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» ορίστηκε για τις 17:00, καθώς μαίνονται οι φωτιές στη βορειοανατολική Αττική. Στη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά θα συμμετέχουν επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Δήμαρχοι και οι εξουσιοδοτημένοι Αντιδήμαρχοι των πληγεισών περιοχών. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους Δήμους Πεντέλης, Διονύσου, Μαραθώνος, Ωρωπού και Ραφήνας – Πικερμίου.

Αυτή τη στιγμή η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης, με συνολικά 60 υδροφόρα οχήματα και 5 χωματουργικά μηχανήματα. Εξ αυτών, 38 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν στα πιο κρίσιμα πύρινα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής, ενώ άλλες 17 υδροφόρες και τρία χωματουργικά μηχανήματα διατίθενται σε άλλα σημεία όπου υπάρχει άμεση ανάγκη υποστήριξης. Παράλληλα, 5 υδροφόρες παραμένουν στην Δυτική Αττική.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις