Ουάσιγκτον: Αποκαταστάθηκε το ιστορικό άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου

ΕΛΛΑΔΑ

Ουάσιγκτον: Αποκαταστάθηκε το ιστορικό άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Το Ίδρυμα Βενιζέλου ΗΠΑ θα ανακοινώσει σειρά εκδηλώσεων για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2024

12.08.2024 | 19:40

Το Παράρτημα του Ιδρύματος Βενιζέλου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ιστορικού αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, D.C. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε με επιτυχία υπό την σχολαστική φροντίδα και επίβλεψη δύο επιφανών και γνωστών καλλιτεχνών, της Αντωνίας Παπατζανάκη και Βασίλη Βασίλη, μαζί με τον έγκριτο εργολάβο Γιώργο Μαραφάτσο και με την σύμφωνη γνώμη του Αλέκου Παππά. Αυτό το ιστορικό άγαλμα φιλοτέχνησε ο αείμνηστος Γιάννης Παππάς, ένας διάσημος γλύπτης που γνώρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέσω του πατέρα του, ο οποίος διετέλεσε υπουργός του Βενιζέλου. Ο Παππάς δημιούργησε πολυάριθμα αγάλματα του Βενιζέλου σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αυτό το άγαλμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για μια μικρότερης κλίμακας εκδοχή του αγάλματος που βρίσκεται στο «Πάρκο Ελευθερίας» κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, με το μοναδικό πανομοιότυπο αντίγραφο να ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Η Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αικατερίνη Νασίκα εξέφρασε την εκτίμησή της, δηλώνοντας, «Τις ευχαριστίες μας στο Ίδρυμα Βενιζέλου ΗΠΑ και τους χορηγούς του για την συντήρηση του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, σημείου αναφοράς της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και φόρου τιμής στον μεγάλο πολιτικό της σύγχρονης Ελλάδας». Ο Νίκος Καστρινάκης, Πρόεδρος του Παραρτήματος του Ιδρύματος Βενιζέλου στις ΗΠΑ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους δωρητές και ιδιαίτερα την οικογένεια Κοκολάκη.

Δήλωσε, «Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τον Βενιζέλο να εκπροσωπείται ξανά με τον σωστό τρόπο. Είναι επίσης πολύ συγκινητικό να βλέπουμε το ενδιαφέρον της κοινότητας, καθώς προσέχουν το άγαλμα και μοιράζονται τα συναισθήματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ο Λευτέρης Χαζάπης από την Ουάσιγκτον, DC, αποτύπωσε τέλεια τα συναισθήματα της κοινότητας. Την πρώτη μέρα της αποκατάστασης δημοσίευσε μια φωτογραφία της άδειας βάσης με την ερώτηση «Πού πήγε ο Ελευθέριος;» και δύο εβδομάδες αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση, μοιράστηκε μια φωτογραφία του αναστηλωμένου αγάλματος με τη λεζάντα «Η μεταμορφωμένη αποθέωση του Ελευθερίου Βενιζέλου». Το Ίδρυμα Βενιζέλου ΗΠΑ θα ανακοινώσει μια σειρά εκδηλώσεων για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2024 στη Σύνοδο Κορυφής που θα φιλοξενήσει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 12 Αυγούστου 2024, στη Χαλέπα Χανίων.

Exit mobile version