Βοήθεια για φωτιές: Οι χώρες που ανταποκρίθηκαν

ΕΛΛΑΔΑ

Βοήθεια για φωτιές: Οι χώρες που ανταποκρίθηκαν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βοήθεια για φωτιές: Μέχρι στιγμής

12.08.2024 | 17:37

Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

• Η Γαλλία, με την αποστολή ενός (1) ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.

• Η Ιταλία, με την αποστολή δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.

• Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να στείλει στην Ελλάδα και η Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν κατά την οποία στο πλαίσιο καλής γειτονίας η Άγκυρα προσφέρθηκε να στείλει εναέρια μέσα στη χώρα μας. Επικοινωνία είχε τόσο με τον Κροάτη, όσο και με τον Ισπανό ομόλογό του, με τη Μαδρίτη μάλιστα να δεσμεύεται ότι θα στείλει στην Ελλάδα δύο αεροσκάφη Canadair προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ωστόσο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Δύσκολες ώρες σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Πάτημα

Εκτός ελέγχου είναι τα πύρινα μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική. Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται η Νέα και η Παλαιά Πεντέλη, καίγονται σπίτια στο Πάτημα Βριλησσίων, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Μαραθώνα.

Μηνύματα για εκκενώσεις εστάλησαν στους κατοίκους Διονύσου, Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλισσίων και στο Καλέντζι Μαραθώνα.

Στην Πεντέλη, η φωτιά έχει φθάσει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, ένα δημοτικό σχολείο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Ετικέτες
Exit mobile version