Αφιέρωμα των Sunday Times στον Ε. Μυτιληναίο -Επόμενη πρόκληση η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Εκτενές αφιέρωμα στον Ευάγγελο Μυτιληναίο φιλοξενείται στην βρετανική εφημερίδα «The Sunday Times» στο οποίο αναφέρεται ότι η επόμενη πρόκληση για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Melten αποτελεί η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αρχικά, στο άρθρο περιγράφεται το πώς πάρθηκε η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος της οικογενειακής επιχείρησης, από Mytilineos Holdings σε Melten. Όπως αναφέρεται, όλα έγιναν κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης του Ε. Μυτιληναίου με ομάδα 25 επενδυτικών τραπεζιτών, όταν ένας από αυτούς τον συμβούλεψε πως το μέχρι πρότινος όνομα της εταιρείας θα δυσκόλευε τους επενδυτές της χώρας, καθώς ήταν δύσκολο στην προφορά του. «Η πρόκληση του ενδιαφέροντος των επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Ε. Μυτιληναίου, καθώς προσπαθεί να επιτύχει μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στην αγορά του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια. Η εισηγμένη στην Αθήνα Metlen Energy & Metals είναι η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία στην Ελλάδα και παράγει περίπου 6,35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κυρίως από την κατασκευή ενεργειακών υποδομών, όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα, και την εξόρυξη αλουμινίου. Η επανεγγραφή θα ήταν επίσης μια ώθηση για τον FTSE.», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα στο αφιέρωμά της.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Η εταιρεία που διευθύνει (σ.σ. Μυτιληναίος) απασχολεί 6.500 άτομα σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Αυστραλία, η Χιλή και ο Καναδάς. Η ενεργειακή της δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εσόδων της, κατασκευάζει υποθαλάσσια ενεργειακά καλώδια, ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα και συνδέσεις δικτύου. Διαθέτει επίσης μια επιχείρηση εμπορίας ενέργειας. Ο κλάδος μετάλλων της Metlen είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών και εξαγωγέων αλουμινίου στον κόσμο, το οποία εξορύσσεται στην Ελλάδα, και εργάζεται για την παραγωγή μετάλλων σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στους ημιαγωγούς.
«Η Melten θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο ΗΒ»
Όπως αναφέρεται στο άρθρο «το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εταιρεία έχει συμβόλαια αξίας 2,15 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της. Νωρίτερα φέτος, έκλεισε μια συμφωνία ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών για την κατασκευή τμημάτων μιας υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης από τη Σκωτία στο Ντάραμ, η οποία θα μεταφέρει αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για να τροφοδοτήσει δύο εκατομμύρια σπίτια. Κατασκευάζει επίσης σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για τους ενεργειακούς κολοσσούς Vitol και Drax στην Αγγλία και την Ουαλία και κατασκευάζει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Κεντ, το οποίο θα παρέχει αρκετή ενέργεια για 100.000 σπίτια».
Η Metlen είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανικός πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πίσω από την κρατική κατεστημένη εταιρεία, και τώρα θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητές του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μυτιληναίος, 70 ετών, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί μια μέρα να προσπαθήσει να διαταράξει την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Octopus Energy. «Ξέρουμε την επιχείρηση, έχουμε την τεχνογνωσία, μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά».
«Το LSE παραμένει LSE»
Πάντως, η σχεδιαζόμενη επανεισαγωγή, σύμφωνα με την οποία το 90% των μετοχών της Metlen θα διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, ενώ το 10% θα παραμείνει στην Αθήνα, έρχεται σε μια απελπιστική στιγμή για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η αγορά έχει υποστεί έλλειψη νέων εταιρικών εισαγωγών, ενώ αρκετές εταιρείες υψηλού προφίλ, με κυριότερη την τεχνολογική εταιρεία Arm του Κέιμπριτζ, έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους στις ΗΠΑ σε αναζήτηση υψηλότερων αποτιμήσεων. Αλλά ο Μυτιληναίος εξακολουθεί να είναι ένας επιχειρηματίας του Λονδίνου. «Το LSE, ακόμη και αν δεν βρίσκεται στην πιο ένδοξη φάση του, παραμένει το LSE», είπε ο ίδιος.