Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

12

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ταχίνι Μυρωδάτου Ξάνθης: Ένας διατροφικός θησαυρός που φτιάχνεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο
PLUS

Ταχίνι Μυρωδάτου Ξάνθης: Ένας διατροφικός θησαυρός που φτιάχνεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο

Μαζί με το σουσάμι, ξεκίνησαν και την καλλιέργεια φιστικιού

Στο Μυρωδάτο Ξάνθης, η ΚοινΣΕΠ παρασκευάζει ταχίνι σε παραδοσιακό πετρόμυλο, το οποίο έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς και είναι αρίστης ποιότητας, ακολουθώντας τις διατροφικές τάσεις της εποχής. Η πρωτοβουλία ανήκει σε πέντε άτομα από τα Άβδηρα που το 2017 πήραν την απόφαση να συστήσουν μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚοινΣΕΠ, δίνοντας αξία στις παραδοσιακές καλλιέργειες και συγκεκριμένα στο σουσάμι, που κάποτε η Θράκη παρήγαγε, αναβιώνοντας τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Μαζί με το σουσάμι, ξεκίνησαν και την καλλιέργεια φυστικιού, η οποία όμως χρειαζόταν για τη συγκομιδή μεταφορά μηχανημάτων από τις Σέρρες, οπότε προς στιγμή το άφησαν στην άκρη, παίρνοντας το συγκεκριμένο προϊόν απευθείας από τις Σέρρες.

Στο πέρασμα των χρόνων κατάφεραν να δημιουργήσουν 12 κωδικούς προϊόντων με ταχίνι ολικής άλεσης, το λευκό ταχίνι, το βιολογικό, αλλά και γεύσεις σοκολάτα και μέλι. Πάστες ξηρών καρπών, λιναρόσπορου, κολοκυθόσπορου, ηλιόσπορου, φυστικιού, φουντουκιού, αμυγδάλου. Παρασκευάζουν δε και εξαιρετικά αρτύματα, όπως ελαιολάδου-Βίστωνες- με κρόκο, με σκόρδο, με τρούφα, αλλά και βερυκοκκέλαιο ψυχρής έκθλιψης.

Έχουν ανοίξει ένα καλά στημένο δίκτυο διάθεσης των προϊόντων τους σε διάφορα σημεία αγοράς κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως και στην Θράκη σε καταστήματα, που βάζουν στα ράφια τους προϊόντα ΚοινΣΕΠ και άλλων συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Ο κ. Θεόδωρος Μπεμπέκης, πρόεδρος ΚοινΣΕΠ, ελπίζει ότι η νέα γενιά και τα παιδιά τους θα ακολουθήσουν αυτή την ελπιδοφόρα πορεία, καθώς δεν βρίσκονται εύκολα χέρια για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Όπως είπε, το ταχίνι είναι υπερτροφή που βοηθάει σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, ενώ η Θράκη είχε πάντα παράδοση σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις