Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

13

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπαλόνια για φωτιές: Πώς λειτουργεί το νέο «όπλο» των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπαλόνια για φωτιές: Πώς λειτουργεί το νέο «όπλο» των ΗΠΑ

Φθηνή και αξιόπιστη τεχνολογία για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών

Mε γιγαντιαία μπαλόνια, οι ΗΠΑ δοκιμάζουν να αντιμετωπίσουν επικείμενες πυρκαγιές. Στα τέλη Ιουλίου, το Κολοράντο έγινε η τελευταία πολιτεία των ΗΠΑ που έδωσε μάχη με την εξάπλωση των πυρκαγιών. Τέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν, και ενώ οι περισσότερες έχουν πλέον περιοριστεί, οι συνεχιζόμενες θερμές και ξηρές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού θα μπορούσαν να προκαλέσουν και άλλες. Την ίδια περίπου εποχή, την 1η Αυγούστου, ένα γιγαντιαίο μπαλόνι εκτοξεύτηκε από το πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Mπαλόνι της Urban Sky

Ανεβαίνοντας στη στρατόσφαιρα, την περιοχή μεταξύ 8 και σχεδόν 50 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, κατάφερε να τραβήξει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της πυρκαγιάς και να μετρήσει θερμοκρασίες σε σημεία στο έδαφος. Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες από τη νεοσύστατη εταιρεία Urban Sky, η οποία σχεδιάζει αερόστατα μεγάλου ύψους. Είναι το πρώτο από μια χούφτα μπαλόνια που πρόκειται να αναπτυχθούν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες στο πλαίσιο μιας εμπορικής δοκιμής της τεχνολογίας ως φθηνού τρόπου εντοπισμού, παρακολούθησης και τελικά αποτροπής της εξάπλωσης των πυρκαγιών.

silhouette of tree and house during labor day fires

Φθηνή και αξιόπιστη τεχνολογία για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών

«Ο κύριος στόχος είναι όλα τα σχετικά με την πληροφόρηση για τις πυρκαγιές και την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών» λέει στο CNN ο Jared Leidich, συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Urban Sky. Εξοπλισμένα με διάφορους υπέρυθρους αισθητήρες, τα μπαλόνια χαρτογραφούν την πυκνότητα της βλάστησης και την περιεκτικότητα σε υγρασία στο έδαφος, εξηγεί. Τα δεδομένα αυτά υφίστανται επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο και συνδυάζονται με πληροφορίες σχετικά με τα χτυπήματα κεραυνών και άλλες πηγές ανάφλεξης, ώστε να προκύψει μια «βαθμολογία κινδύνου» για συγκεκριμένες τοποθεσίες, εντοπίζοντας ουσιαστικά τις περιοχές όπου είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Ένας άλλος αισθητήρας μετρά τη θερμότητα στο έδαφος. «Η θερμοκρασία είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη για την έγκαιρη ανίχνευση», λέει ο Leidich. «Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες πυρκαγιές ανιχνεύονται μόνο λόγω της παρουσίας ορατού καπνού… Αυτό που δεν μπορείτε να καταλάβετε από κάτι που καπνίζει είναι αν πρόκειται για το τέλος μιας πυρκαγιάς που σιγοκαίει και πρόκειται να σβήσει και πιθανώς είναι ακίνδυνη, σε σχέση με μια πολύ καυτή πυρκαγιά που πρόκειται να εξαπλωθεί». Όλα αυτά τα δεδομένα μεταδίδονται σε υπολογιστές μέσω δορυφορικής σύνδεσης, προσβάσιμα σε οποιονδήποτε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο. Ενώ βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών, το Urban Sky σχεδιάζει να μεταφορτώσει τα δεδομένα σε ένα σύστημα πληροφοριών για τις πυρκαγιές: «Έτσι ώστε εντός μερικών δεκάδων δευτερολέπτων έως λεπτών… να είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών» λέει ο Leidich, προσθέτοντας ότι θα βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές να θέσουν προτεραιότητες για το πώς θα αναπτύξουν τους συχνά περιορισμένους πόρους τους.

silhouette of people on top of mountain during sunset

Τι υπάρχει μέχρι τώρα

Μια σειρά από άλλες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ήδη για την παρακολούθηση των πυρκαγιών. Υπάρχουν δορυφόροι, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την εξώσφαιρα, μεταξύ 600 και 10.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, και παρέχουν επίσης εικόνες, αλλά συχνά πολύ χαμηλότερης ποιότητας από ένα από τα μπαλόνια του Urban Sky. Οι δορυφόροι MODIS και VIIRIS, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι για δεδομένα σχετικά με τις πυρκαγιές, «λειτουργούν με ανάλυση εκατοντάδων μέτρων, οπότε ένα εικονοστοιχείο έχει περίπου το μέγεθος ενός οικοδομικού τετραγώνου», λέει ο Leidich. Επιπλέον, οι δορυφόροι βρίσκονται συνεχώς σε τροχιά, οπότε θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από μια περιοχή πυρκαγιάς μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα, ενώ ένα μπαλόνι μπορεί να αιωρείται πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή και να στέλνει συνεχείς ενημερώσεις.

Οι χειριστές χρησιμοποιούν ακριβείς μετεωρολογικούς υπολογισμούς για να επιλέξουν πού θα εκτοξεύσουν το μπαλόνι, ώστε να περιπλανηθεί πάνω από τον στόχο του, και μόλις βρεθεί στον αέρα, κατευθύνεται με μια διαδικασία ελέγχου του ύψους, όπου κινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω μεταξύ διαφορετικών ρευμάτων του ανέμου. Στο άλλο άκρο του φάσματος υπάρχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης για τη λήψη εναέριων εικόνων από πυρκαγιές. Το επίπεδο λεπτομέρειας είναι υψηλό, αλλά οι ρυθμοί σάρωσης είναι χαμηλοί, σύμφωνα με τον Leidich. «Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να είναι σε θέση να σαρώσει κάτι σαν ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο την ώρα, ενώ το σύστημά μας μπορεί να σαρώσει κάτι σαν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ώρα», λέει.

San Francisco city skyline during 2020 labor day fires

Τα πλεονεκτήματα των μπαλονιών

Ο Leidich πιστεύει ότι ο πλησιέστερος ανταγωνιστής τους στην αγορά είναι τα επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να σαρώσουν με παρόμοια ανάλυση και είναι επίσης σε θέση να καλύψουν το έδαφος αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, όχι μόνο μπορεί να είναι επικίνδυνο να πετάξει κανείς πάνω από μια πυρκαγιά, αλλά τα αεροπλάνα, όπως και τα drones, έχουν να αντιμετωπίσουν την εναέρια κυκλοφορία. Συχνά, όταν υπάρχει πυρκαγιά, εφαρμόζεται μια προσωρινή ζώνη περιορισμού πτήσεων γύρω από την περιοχή και όπως λέει: «Καταλήγουν να ανταγωνίζονται για χώρο με όλα τα άλλα πυροσβεστικά αεροσκάφη που ρίχνουν νερό, μετακινώντας προσωπικό κοντά στη φωτιά». Αντίθετα, η στρατόσφαιρα, όπου τα αερόστατα της Urban Sky συνήθως πετούν σε ύψος περίπου 18.300 μέτρων (60.000 πόδια), είναι εντυπωσιακά άδεια. Κάποτε φιλοξενούσε το υπερηχητικό αεροσκάφος Concorde, αλλά σήμερα κυρίως μετεωρολογικά αερόστατα καταλαμβάνουν το κοντινό διαστημικό περιβάλλον.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των μπαλονιών της Urban Sky είναι το κόστος, λέει ο ίδιος. Ενώ η νεοσύστατη επιχείρηση δεν έχει ακόμη καθορίσει τιμή για τα μπαλόνια, στόχος της είναι να τα καταστήσει όσο το δυνατόν πιο φθηνά και εύκολα στη χρήση. Είναι μικρά και ελαφριά, φτάνουν το μέγεθος ενός γκαράζ δύο αυτοκινήτων όταν είναι πλήρως φουσκωμένα και μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο (το οποίο περιλαμβάνει αισθητήρα, κάμερα, μίνι υπολογιστή και ραδιομόντεμ) που ζυγίζει το πολύ 2,7 κιλά. Κατασκευασμένα από ένα ανθεκτικό, επαναχρησιμοποιήσιμο υλικό, μπορούν να εκτοξευθούν από έναν χειριστή από το πίσω μέρος ενός φορτηγού σε λιγότερο από 10 λεπτά, σύμφωνα με τον Leidich. Μόλις προσγειωθούν, τα μπαλόνια θα ελεγχθούν για διαρροές, θα επιδιορθωθούν, αν χρειαστεί, και θα μπορούν να πετάξουν ξανά.

Ο δρ Τζόσουα Φίσερ, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν της Καλιφόρνιας, ο οποίος συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενη από τη NASA έρευνα που αφορά τα αερόστατα της Urban Sky, πιστεύει ότι «μπορούν να μας δώσουν συνεχή παρακολούθηση των πυρκαγιών υψηλής ανάλυσης, είναι εύκολο να αναπτυχθούν γρήγορα σε απομακρυσμένες περιοχές, και έρχονται με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι παρέχουν ένα δίκτυο επικοινωνιών για τους πυροσβέστες στο έδαφος, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές με έλλειψη επικοινωνιών», αναφέρει στο CNN.

a close up of a fire with a body of water in the background

Διασφάλιση της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο

Η διασφάλιση της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο είναι ζωτικής σημασίας. Το Κέντρο Αριστείας του Κολοράντο για την προηγμένη τεχνολογία εναέριας πυρόσβεσης, το οποίο επιδιώκει τη βελτίωση των πρακτικών πυρόσβεσης σε ολόκληρη την πολιτεία, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρέχει δεδομένα στους πρώτους ανταποκριτές, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων σε πραγματικό χρόνο των πυροσβεστών, των αεροσκαφών, των περιμέτρων της πυρκαγιάς και των κεραυνών. Η πρόκληση είναι η διατήρηση μιας κινητής σύνδεσης, η οποία συχνά απουσιάζει σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου ξεσπούν πυρκαγιές.

Ο Μπεν Μίλερ, διευθυντής του κέντρου, λέει στο CNN ότι τα μπαλόνια θα μπορούσαν να προσφέρουν μια λύση συνδεσιμότητας, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος συμμετέχει σε ένα έργο με μια άλλη εταιρεία μπαλονιών μεγάλου ύψους, την Aerostar, με έδρα τη Νότια Ντακότα, η οποία επιδιώκει να παρέχει μόνιμη κάλυψη κινητής τηλεφωνίας από τη στρατόσφαιρα.

a fire burning in a pot

Ποια είναι η μεγάλη εικόνα

Με την κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές γίνονται μεγαλύτερες, εντονότερες και συχνότερες. Στο Κολοράντο, το κλίμα έχει θερμανθεί τα τελευταία 30 χρόνια και οι 10 μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας εκδηλώθηκαν όλες από το 2002 και μετά. Ο Dr. Riley Reid, επικεφαλής του προγράμματος διαχείρισης πυρκαγιών της Urban Sky, ελπίζει ότι τα μπαλόνια δεν θα βοηθήσουν μόνο τους πυροσβέστες με την έγκαιρη ανίχνευση, αλλά και τους επιστήμονες να κατανοήσουν ευρύτερα τη φύση των πυρκαγιών, καθώς και τη δυνητική χρήση των «ελεγχόμενων καύσεων» – την πρακτική της σκόπιμης πυρπόλησης μιας περιοχής βλάστησης για τη διατήρηση της υγείας των δασών και την πρόληψη ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.

«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να έχουμε πιο ακριβή δεδομένα», λέει στο CNN. Ακόμα και μετά από μια πυρκαγιά, τα μπαλόνια μπορούν να παρέχουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της καύσης. Για παράδειγμα, η Urban Sky έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) για να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με το πόσο δάσος έχει καεί και να εντοπίσει περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση των μπαλονιών με την υποστήριξη μιας επιχορήγησης από το πρόγραμμα FireSense της NASA. Θέλει να δημιουργήσει ένα μοντέλο τόσο για την άμεση πώληση των μπαλονιών όσο και για τη λειτουργία των ίδιων των μπαλονιών με ταυτόχρονη πώληση δεδομένων ως υπηρεσία. «Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να αυξάνονται σε συχνότητα, ένταση, μέγεθος και διάρκεια, μια τέτοια τεχνολογία για τη διαχείριση των πυρκαγιών δεν θα μπορούσε να έρθει αρκετά σύντομα», λέει ο Fisher.

white clouds on blue sky during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις