Το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο: Το T-Flight έρχεται από… το διάστημα

ΚΟΣΜΟΣ

Το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο: Το T-Flight έρχεται από… το διάστημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Θα είναι το ταχύτερο μέσο μεταφοράς στον κόσμο, θέλοντας έως και μισή ώρα λιγότερο από ό,τι με το αεροπλάνο για την ίδια απόσταση.

13.08.2024 | 11:30

Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο, με περισσότερα από 45.000 χιλιόμετρα γραμμών και τρένα που μπορούν να φτάσουν τα 350 χλμ./ώρα. Με εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους να τα χρησιμοποιούν καθημερινά για να μετακινηθούν μεταξύ των πόλεων, είναι σημαντικό για τους αρμόδιους να βρίσκονται νέες τεχνολογίες ώστε τα τρένα να γίνονται πιο γρήγορα και ασφαλή. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο η China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), ο κρατικός εργολάβος που ηγείται μια προσπάθεια για την ανάπτυξη του πρωτοποριακού τρένου μαγνητικής αιώρησης, του T-Flight. Σε πρόσφατες δοκιμές που έγιναν μέσα σε ένα ειδικό σωλήνα κενού τύπου hyperloop, κατάφερε να αγγίξει τα 623 χλμ./ώρα, πλησιάζοντας τον φιλόδοξο στόχο των 1.000 χλμ./ώρα. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι σε μελλοντικές φάσεις το σύστημα θα μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητες έως και 4.000 χλμ/ώρα, κάτι που θα το καθιστούσε το ταχύτερο μέσο μεταφοράς στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το πρωτότυπο σε πραγματική κλίμακα του T-Flight κινήθηκε σε έναν σωλήνα χαμηλού κενού μήκους 2 χλμ., επιδεικνύοντας ελεγχόμενη πλοήγηση, σταθερή ανάρτηση και ασφαλή στάση. Επιπλέον, το τρένο έφτασε τη μέγιστη ταχύτητα και το προβλεπόμενο ύψος ανάρτησης, επιβεβαιώνοντας την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων. Η CASIC οραματίζεται το T-Flight ως το μέσο που θα συνδέει μεγάλες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, σε χρόνους ρεκόρ. Για παράδειγμα, το ταξίδι μεταξύ Πεκίνου και Σαγκάης, που σήμερα διαρκεί περίπου 4,5 με 6,5 ώρες με το τρένο υψηλής ταχύτητας, 12 με συμβατικό και λίγο παραπάνω από 2 με αεροπλάνο, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μόλις μιάμιση ώρα με το T-Flight.

Η αρχή λειτουργίας του T-Flight βασίζεται πάνω σε έναν συνδυασμό αεροδιαστημικών τεχνολογιών και νέων υπεραγωγών για να επιτύχει σταθερή και αποδοτική μαγνητική αιώρηση. Η ακρίβεια στην κατασκευή είναι κρίσιμη, με την εταιρεία να αναφέρει ότι η μέγιστη ανοχή απόκλισης από τις ράγες είναι μόλις 0,3 χιλιοστά. Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο, το T-Flight αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις πριν γίνει πραγματικότητα. Η ασφάλεια σε τόσο υψηλές ταχύτητες και η διατήρηση του κενού μέσα στους σωλήνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κρίσιμα ζητήματα, αφού η, έστω και προσχεδιασμένη, αποσυμπίεση του σωλήνα εισάγει απροσδόκητες μεταβλητές στις αεροδυναμικές εξισώσεις που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τους επιβάτες.

Επιπλέον, το υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του συστήματος αποτελεί εμπόδιο, παρά το γεγονός ότι η αυξημένη ζήτηση λόγω του τεράστιου πληθυσμού της χώρας θα έκανε το έργο οικονομικά βιώσιμο. Πάντως, μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες εφαρμογής ενός συστήματος μεταφορών τύπου Hyperloop έχουν αποτύχει, με την κυβέρνηση του Πεκίνου να μην φαίνεται ακόμα θετική στο ενδεχόμενο να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις. Αυτό βέβαια οφείλεται και στο γεγονός ότι κάθε ένα χιλιόμετρο γραμμής hyperloop είναι σημαντικά πιο ακριβό από αυτό ενός συμβατικού τρένου υψηλής ταχύτητας και, όπως αναφέραμε, αυτή τη στιγμή η Κίνα διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας στον κόσμο. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η δεύτερη χώρα στη λίστα είναι η Ισπανία με λιγότερα από 4.500 σιδηροδρομικά χιλιόμετρα γραμμών.

Εικόνες αρχείου

Ετικέτες
Exit mobile version