Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

14

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 8χρονη κατασκήνωση Χαλκιδική: Πραγματογνωμοσύνη ζήτησε ο εισαγγελέας
ΕΛΛΑΔΑ

8χρονη κατασκήνωση Χαλκιδική: Πραγματογνωμοσύνη ζήτησε ο εισαγγελέας

8χρονη κατασκήνωση Χαλκιδική: Ο Εισαγγελέας θέλει να διαπιστώσει τις συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τον θάνατο του οκτάχρονου κοριτσιού σε πισίνα κατασκήνωσης, στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Εκτός από τη σύλληψη της ομαδάρχισσας και του αρχηγού της κατασκήνωσης -που αφέθηκαν ελεύθεροι- η Ελληνική Αστυνομία αναζητεί και τον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης ώστε να του περάσει χειροπέδες στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με το ThessToday.gr ο εισαγγελέας έχει διατάξει πραγματογνωμοσύνη στην πισίνα της κατασκήνωσης, στον χώρο δηλαδή όπου το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Θέλει να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών, ενώ ίδιο έλεγχο έχει διατάξει και συνολικά στην κατασκήνωση, καθώς εάν εντοπιστούν παραλείψεις, ενδέχεται ακόμη και το σφράγισμά της. Μετά την 19χρονη ομαδάρχισσα αφέθηκε ελεύθερος και ο 34χρονος αρχηγός της κατασκήνωσης, ο οποίος κατηγορείται και αυτός για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας. Παρόλα αυτά οι Αρχες στο πλαίσιο του αυτοφώρου ψάχνουν να εντοπίσουν και να περάσουν χειροπέδες και στον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης, ο οποίος είναι κάτοικος Αθηνών και ηλικίας 72 ετών.

swimming pool with stainless steel ladder

Βαρύ το κλίμα στη γειτονιά της 8χρονης, σήμερα η κηδεία

Την ίδια ώρα, η γειτονιά στην περιοχή της Ξηροκρήνης, του δήμου Θεσσαλονίκης βιώνει τον δικό της πόνο για την απώλεια του κοριτσιού. Συγγενικά πρόσωπα έχουν συγκεντρωθεί στην κατοικία του παιδιού αναζητώντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα: πώς και γιατί βρέθηκε το παιδί μόνο του στην πισίνα της κατασκήνωσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό του – σύμφωνα και με την ιατροδικαστική εξέταση. Τα ευρήματα «έδειξαν» ότι η 8χρονη πέθανε από πνιγμό, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες ότι εντοπίστηκε μόνο του μέσα στην πισίνα της κατασκήνωσης. Στις 15.00 θα τελεστεί η κηδεία του οκτάχρονου κοριτσιού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην Ξηροκρήνη, όπου σε κλίμα οδύνης συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο.

«Στείλαμε το παιδί για διακοπές και μας το έφεραν πίσω νεκρό»

Η γιαγιά της 8χρονης, συγκλονίζει για τον πνιγμό της μικρή. «Στείλαμε το παιδί μας να χαρεί με τους φίλους τις διακοπές του και μας το έφεραν πίσω νεκρό», ανέφερε χαρακτηριστικά η γιαγιά του παιδιού που εργάζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ένα άτομο από το ίδιο περιβάλλον δήλωσε ότι «είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να προσέχεις παιδιά», μεταδίδει το thesstoday.gr.

Τι λένε οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης

Δώδεκα ώρες μετά το τραγικό συμβάν η κατασκήνωση εξέδωσε ανακοίνωση. Πρόκειται για την “Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική Α.Ε.” που λειτουργεί μια από τις πιο γνωστές κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Η Εταιρεία παρουσιάζει συνοπτικά όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του μοιραίου συμβάντος.

white and green striped parasol during daytime photo

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική Α.Ε.:

“Σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρισκόταν στα δωμάτια τους για την μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης.

Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στην κατασκηνώτρια παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που καλέστηκε αμέσως στον χώρο.

Ασθενοφόρο μετέφερε την κατασκηνώτρια στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια της κατασκηνώτριας μας και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος.”

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA υπάρχει και η εκδοχή οτι το κορίτσι έφυγε από το δωμάτιο την ώρα της κατάκλισης και πήγε και βούτηξε μόνο του στην πισίνα, όταν ο ναυαγοσώστης δεν ήταν εκεί. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο παππούς του 8χρονου κοριτσιού, Άγγελος Καζάζης, είπε: «Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την κατασκήνωση. Ρώτησα αν είχαν ναυαγοσώστη και είπαν ότι είχαν. Και πώς σας έφυγε το παιδί; Κανείς δεν απάντησε». Από την πλευρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά ανέφερε: «Το ΕΚΑΒ έφτασε γρήγορα στο σημείο και προσπάθησαν με τα μέσα που είχαν να το σώσουν. Στη συνέχεια το μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας, το διασωλήνωσαν και το έφεραν στο ΑΧΕΠΑ και απ΄ ότι άκουσα δεν είχε καλή κατάληξη. Θέλω να συλλυπηθώ τους γονείς».

empty gray floor beside pool

Πώς συνέβη η τραγωδία

Τα παιδιά βγήκαν από την πισίνα, η οποία διαθέτει ναυαγοσώστη, πήγαν για φαγητό και όταν επέστρεψαν στις σκηνές για μεσημεριανή κατάκλιση, έγινε καταμέτρηση. Η απουσία του κοριτσιού έγινε αντιληπτή όταν η αρμόδια ομαδάρχισσα ξεκίνησε να κάνει την καταμέτρηση των παιδιών από τα σπιτάκια. Τότε, σήμανε συναγερμός σε όλη την κατασκήνωση και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό του παιδιού. Δυστυχώς, όμως, λίγο αργότερα εντοπίστηκε νεκρό μέσα στην πισίνα, με τις συνθήκες για τα ακριβή αίτια να ερευνώνται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 15.30 από το ΕΚΑΒ, που είχε ήδη σπεύσει στην κατασκήνωση με δύο ασθενοφόρα και συνοδεία γιατρού. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, το παιδάκι δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του.

Το οκτάχρονο κοριτσάκι διακομίστηκε διασωληνωμένο από το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας προς το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 19.00 διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός του. Περισσότερα στοιχεία για τα ακριβή αίτια του θανάτου του κοριτσιού θα «δείξει» η νεκροψία – νεκροτομή που θα διενεργηθεί στην Ιατροδικαστική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Α.Τ. Κασσάνδρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις