Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

14

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αστυνομική βία ΗΠΑ: Άγριος ξυλοδαρμούς κρατουμένου σε περιπολικό
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομική βία ΗΠΑ: Άγριος ξυλοδαρμούς κρατουμένου σε περιπολικό

Βίντεο σοκ

Σοκ προκαλεί στο Αρκάνσας των ΗΠΑ βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να ξυλοφορτώνει έναν κρατούμενο, που φορά χειροπέδες, στα πίσω καθίσματα του περιπολικού του. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Τζόουνσμπορο, Ρικ Έλιοτ, απέλυσε την περασμένη Παρασκευή τον αστυνομικό Τζόφεχ Χάρις, που εργαζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια στο Σώμα, την επομένη της άγριας επίθεσής του στον κρατούμενο. Στα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του περιπολικού ο Χάρις διακρίνεται να γρονθοκοπά, να χτυπά με τους αγκώνες του και με την πόρτα τον κρατούμενο κατά τη μεταφορά του από τοπικό νοσοκομείο πίσω στη φυλακή της κομητείας στο βορειοανατολικό Αρκάνσας.

Το βίντεο της ντροπής με την επίθεση του αστυνομικού

Μετά από σχετική καταγγελία του γραφείου του σερίφη της κομητείας ο Έλιοτ μελέτησε το βίντεο, που ανέβασε η τοπική αστυνομία στο YouTube και αποφάσισε να τον καρατομήσει. «Έπαθα σοκ και ένιωσα αποτροπιασμό με τις ενέργειες του αστυνομικού. Αποφάσισα να μην ανεχθώ άλλο τέτοια συμπεριφορά και τον απέλυσα», δήλωσε στο Associated Press. Ο κρατούμενος, ονόματι Μπίλι Λη Κόραμ, διακρίνεται στα πλάνα να προσπαθεί να απελευθερωθεί από την ζώνη ασφαλείας που τον πνίγει στο λαιμό. Ο αστυνομικός κάνει στην άκρη το περιπολικό, ανοίγει την πόρτα κι αρχίζει να χτυπά με γροθιές και τους αγκώνες του στο πρόσωπο τον κρατούμενο αρκετές φορές καθώς λύνει τη ζώνη ασφαλείας. Αργότερα χτυπά την πόρτα του περιπολικού στο κεφάλι του Κόραμ. Ο Έλιοτ είπε ότι δεν γνωρίζει τι τραύματα υπέστη ο κρατούμενος από τον ξυλοδαρμό του. Ο Κόραμ είχε δηλώσει στους φρουρούς του στη φυλακή ότι είχε καταπιεί ποσότητα φεντανύλ και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, απ’ όπου απέδρασε. Ο αστυνομικός τον εντόπισε και τον έβαλε στο περιπολικό.

Στον εισαγγελέα η υπόθεση

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τζόουνσμπορο είπε ότι παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα και συγκεντρώνει όλα τα αναγκαία πειστήρια και την άσκηση δίωξης στον πρώην πλέον αστυνομικό, ενώ ενημέρωσε σχετικά και το γραφείο του FBI στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας. «Το άδικο είναι άδικο. Δεν υπάρχει κάτι να ερευνήσουμε», είπε. Ο εν λόγω αστυνομικός είχε τεθεί προ διετίας σε προσωρινή αργία λόγω άσκησης υπερβολικής βίας, ενώ έχει υποβληθεί μήνυση εις βάρος τον Ιούνιο για τον θάνατο νωρίτερα φέτος ενός κρατούμενο στην φυλακή της κομητείας Κρέγκχεντ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις