Σέρρες φωτιά: «Ακούγονται εκρήξεις από πολεμικό υλικό» – Έκκληση από τον δήμαρχο
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφική πυρκαγιά που καίει εδώ και 28 ημέρες στο Όρβηλο όρος θα καταθέσει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών στην Εισαγγελέα. Στην μηνυτήρια αναφορά του, καταγγέλλεται πως η φωτιά «κατακαίει επί ένα σχεδόν μήνα παρθένο και προστατευμένο δάσος, χωρίς να υπάρξει, καμία σοβαρή προσπάθεια αναχαίτισης ή κατάσβεσης της πυρκαγιάς». «Στο δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής στα βόρεια σύνορά μας, αλλά μαζί με αυτούς και όλοι οι Σερραίοι, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι» σημειώνει. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποδοθούν ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή» δηλώνει με ανάρτησή του σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου.
Πέρασε στη Βουλγαρία η φωτιά
Να σημειωθεί πως, η φωτιά πέρασε και στη Βουλγαρία ενώ το μεγάλο πρόβλημα για την αντιμετώπισή της είναι ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, αφού υπάρχει μη χαρτογραφημένο ναρκοπέδιο και έχουν σημειωθεί εκρήξεις. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, η φωτιά σιγοκαίει έρπουσα, χωρίς φλόγα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επεμβαίνουν όπου και στο βαθμό που μπορούν. Όμως, εδώ και τέσσερις ημέρες, άλλες δύο φωτιές έχουν ξεσπάσει μετά από πτώση κεραυνών στην περιοχή των Σερρών: Η πρώτη είναι στο Δαφνούδι του δήμου Εμμανουήλ Παππά και η δεύτερη στο Μενοίκιο Όρος στο 10ο χιλιόμετρο Σερρών – Βροντούς.
«Ακούγονται εκρήξεις από πολεμικό υλικό»
Ο δήμαρχος Σιντικής Σερρών, Γιώργος Τάτσιος, αναφέρθηκε στη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα εδώ και σχεδόν ένα μήνα στο όρος Όρβηλος. «Ακούγονται εκρήξεις από πολεμικό υλικό», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση προς το αρμόδιο υπουργείο να δημιουργήσει έναν επιπλέον δρόμο που να συνδέει τα χωριά της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν τραγωδίες. Ο κ. Τάτσιος επεσήμανε ότι το όρος Όρβηλος, το οποίο φιλοξενεί αρκετά βουνά, έχει σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί από τη φωτιά, με το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι να είναι μεταξύ των καμένων περιοχών. Επισήμανε επίσης τις εκρήξεις από πολεμικό υλικό που παραμένει στην περιοχή από τον πόλεμο, καθιστώντας την προσέγγιση της Πυροσβεστικής επικίνδυνη.
Η πυρόσβεση στηρίχθηκε κυρίως σε εναέρια μέσα για την ανάσχεση της φωτιάς, αλλά, όπως ανέφερε, δεν υπήρξε προσπάθεια κατάσβεσης την τελευταία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν καεί. Η φωτιά πέρασε και στη Βουλγαρία, με τις αρχές να ζητούν βοήθεια από άλλες χώρες. Ο δήμαρχος ζήτησε από το υπουργείο να προχωρήσει σε έργα διασφάλισης, όπως η δημιουργία δρόμων διαφυγής και συστημάτων πυρανίχνευσης, καθώς και την ένταξη της περιοχής στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές.