Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 8χρονη κατασκήνωση Χαλκιδική: «Δεν είδα κανέναν στην πισίνα και κλείδωσα», λέει η ναυαγοσώστρια
ΕΛΛΑΔΑ

8χρονη κατασκήνωση Χαλκιδική: «Δεν είδα κανέναν στην πισίνα και κλείδωσα», λέει η ναυαγοσώστρια

Αναπάντητα ερωτήματα για τον πνιγμό της 8χρονης

Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τον πνιγμό 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Τα αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία θα κληθεί να δώσει απάντηση ο εισαγγελέας που παρήγγειλε πραγματογνωμοσύνη, είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρώτον, το εάν η πισίνα βρίσκεται σε οριοθετημένο χώρο, ασφαλή για τα παιδιά, δεύτερον αν είναι περιφραγμένη κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ. και τρίτον αν υπήρχε ναυαγοσώστης στο σημείο, καθώς με βάση τον νόμο απαιτείται η παρουσία του, για να εξασφαλίζεται η χρήση της από τα παιδιά. Όπως φαίνεται, υπήρχε ναυαγοσώστρια γενικά στην κατασκήνωση, η μαρτυρία της οποίας θεωρείται σημαντική. «Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά -περίπου στις 13:15 σύμφωνα με το πρόγραμμα- κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτή και στη συνέχεια κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου», φέρεται να είπε στην κατάθεσή της η ναυαγοσώστρια, όπως μετέδωσε το Star.

Το χρονικό της τραγωδίας στην κατασκήνωση στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανήλικη, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου, διέφυγε την προσοχή της ομαδάρχισσας και πήγε στην πισίνα, που ήταν κλειστή. Μετά από καταμέτρηση, διαπίστωσαν ότι το κορίτσι έλειπε και άρχισαν να το αναζητούν. Η ανήλικη βρέθηκε μέσα στην πισίνα χωρίς τις αισθήσεις της και στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ. Αμέσως διακομίστηκε διασωληνωμένη στο Κέντρο Υγείας και από εκεί μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η αστυνομία συνέλαβε τη 19χρονη ομαδάρχισσα, υπεύθυνη στο σπιτάκι κατασκήνωσης όπου διέμενε το οκτάχρονο κορίτσι, καθώς και τον 34χρονο επικεφαλής της κατασκήνωσης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι

Και οι δύο αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα, ενώ στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητείται ο υπεύθυνος κατά τον νόμο της κατασκήνωσης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 72χρονο, κάτοικο Αθηνών. «Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη. Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση. Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα», λέει ο πατέρας της άτυχης 8χρονης, ο οποίος καταγγέλλει τη διοίκηση της κατασκήνωσης. Η κατασκήνωση εξέδωσε ανακοίνωση λίγες ώρες μετά το συμβάν, περιγράφοντας τις ενέργειες που έγιναν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της στην πισίνα και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί. Η εταιρεία εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού.

Ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας των πισινών της κατασκήνωσης

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Κασσάνδρας φέρεται να προχώρησε σε ανάκληση αδειών λειτουργίας των δύο πισινών της κατασκήνωσης που πνίγηκε η 8χρονη. Σύμφωνα με το grtimes.gr έγινε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι πισίνες δεν τηρούσαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να γίνει ανάκληση αδειών, που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο του 2022. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε αναφορά στον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. στην κατασκήνωση, στο πλαίσιο του οποίο διαπιστώθηκε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχαν εκδοθεί οι άδειες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις