Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θερμός προβλέπεται και ο Σεπτέμβριος – Η πρόγνωση meteo.gr για τις θερμοκρασίες
ΕΛΛΑΔΑ

Θερμός προβλέπεται και ο Σεπτέμβριος – Η πρόγνωση meteo.gr για τις θερμοκρασίες

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια

Θερμότερος του κανονικού προβλέπεται ο Σεπτέμβριος σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Αύγουστο από το meteo.gr. Οπως επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρου Γ. Φραγκουλίδης, Κ. Λαγουβάρδος, και Β. Κοτρώνης σε γράφημα, σύμφωνα με το 89% των διαθεσίμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια δεν σημειώνονται αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (38%) και 0-1°C (31%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι περίπου 19%. Τέλος, υπάρχει 11% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη της κανονικής μέσης θερμοκρασίας.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC ( Ιταλία), όπως παρέχεται από το Copernicus Climate Change Service της Επιτροπής.

Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και την εποχιακή εξέλιξη των κοινών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε περιοχές και η τοπική βάση της ημερήσιας επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.

foreca_Sep24.png
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις