Σύγκρουση Ραφάλ Γαλλία: Σοκάρουν οι μαρτυρίες

ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση Ραφάλ Γαλλία: Σοκάρουν οι μαρτυρίες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πένθος στη Γαλλία

15.08.2024 | 14:31

Σοκ έχει προκαλέσει στην Γαλλία ο τραγικός θάνατος δύο πιλότων όταν δύο πολεμικά αεροσκάφη τύπου Rafale συγκρούστηκαν στον αέρα. Ενώ οι Αρχές εργάζονται πυρετωδώς ερευνώντας τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν όσα είδαν και άκουσαν κατά τη διάρκεια της εναέριας σύγκρουσης. Οι δύο πιλότοι της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας έχασαν τη ζωή τους όταν τα δύο αεροσκάφη από μια μοίρα στο Saint-Dizier συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Ένας τρίτος διέφυγε αφού πρόλαβε να εκτιναχθεί.

«Ακούσαμε έναν κρότο»

«Είδα τρεις σφαίρες φωτιάς να πέφτουν από τον ουρανό», δήλωσε η Karine, η οποία οδηγούσε την Τετάρτη όταν έγινε μάρτυρας της σύγκρουσης στο Meurthe-et-Moselle, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο σμηναγός Sébastien Mabire και ο υπολοχαγός Matthis Laurens. «Και τότε είδαμε έναν τεράστιο μαύρο καπνό. Με τρόμαξε, αναρωτήθηκα τι θα μπορούσε να είναι», δήλωσε στο AFP. «Μεταξύ 12:00 και 12:30 μ.μ.(τοπική ώρα), ακούσαμε έναν κρότο. Στη συνέχεια, γύρω στις 12.40μμ, η πυροσβεστική με κάλεσε για να μου πει ότι δύο αεροπλάνα συγκρούστηκαν και συνετρίβησαν στην περιοχή γύρω από την πόλη», δήλωσε ο Benjamin Voinot, δήμαρχος του Colombey-les-Belles, στο BFMTV, όπου ένας διασωθείς πιλότος προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο αφού εκτινάχθηκε από ένα από τα μοιραία αεροπλάνα.

H ανάρτηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορούμαστε το θάνατο του σμηναγού Sébastien Mabire και του υποσμηναγού Matthis Laurens σε αεροπορικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής των Rafale. Το έθνος μοιράζεται τη θλίψη των οικογενειών τους και των αδελφών τους στην αεροπορική βάση Saint-Dizier 113», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Έγινε μια έκρηξη και τυλίχθηκε στις φλόγες»

«Ένα αεροπλάνο πέρασε από πάνω μας. Ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο, γύρω στις 12:30 ίσως. Ακούμε συχνά αεροπλάνα να περνούν από πάνω μας, αλλά δεν ήταν το φράγμα του ήχου, δεν είχε καμία σχέση με αυτό», επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Patrice Bonneaux. Τα δύο Rafale συγκρούστηκαν κατά την επιστροφή τους από αποστολή στη Γερμανία. Σε αυτή την αγροτική περιοχή, η συντριβή προκάλεσε έκπληξη, όπως και στο Autreville, ένα χωριό 800 κατοίκων. «Έτρωγα και ένα αεροπλάνο πετούσε από πάνω μου, με κατεύθυνση προς τα βόρεια. Έγινε μια έκρηξη και τυλίχθηκε στις φλόγες», δήλωσε ένας κάτοικος. Ο Samuel Gris έγινε επίσης μάρτυρας αυτού του σπάνιου ατυχήματος. «Κοίταξα ψηλά και είδα ένα φλεγόμενο αεροπλάνο να παίρνει στροφές». Αρκετοί μάρτυρες είδαν επίσης έναν από τους πιλότους να εκτινάσσεται και να προσγειώνεται με αλεξίπτωτο. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν σε δασώδη περιοχή. «Σε ένα μεγάλο κομμάτι γης, υπάρχουν παντού συντρίμμια, σε χιλιάδες κομμάτια, λαμαρίνες, πλαστικό, μεγάλες ασφάλειες, τα πάντα», δήλωσε στο AFP ένας αγρότης που συμμετείχε στις έρευνες.

Ετικέτες
Exit mobile version