Σε καθεστώς επιτήρησης έχει μπει η περιοχή της Ηλείας από τον ΕΟΔΥ, μετά την καταγραφή τριών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα. Το πρώτο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου αφορά τον άνδρα από τη Λειβαδιά που έκανε διακοπές στο Κατάκολο και αρχικά είχε αποδοθεί ο θάνατός του σε τσίμπημα από καφέ αράχνη. Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα στην έκθεση που υπογράφει αναφέρει ότι αίτιο του θανάτου του είναι ο στρεπτόκοκκος. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στην περίπτωσή του το τσίμπημα της αράχνης δεν βγήκε τυχαία, καθώς υπήρχαν στο πόδι του δύο στίγματα από δάγκωμα και πιθανολογείται το έντομο ή το τρωκτικό που τον δάγκωσε να του μετέδωσε και τον ιό του στρεπτόκοκκου. Το δεύτερο περιστατικό αφορά επίσης σε επισκέπτη της Ηλείας και συγκεκριμένα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου Σπύρος Πολίτης, ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ότι ο άνδρας μεταφέρθηκε το Σάββατο εκεί. Όπως ο ίδιος περιέγραψε, κατά τη λήψη του ιατρικού του ιστορικού βρισκόταν ήδη σε κάποια θεραπευτική αγωγή. Οι γιατροί του Πύργου, αφού τον εξέτασαν διαπίστωσαν την ιδιαίτερα δύσκολη κατάστασή του και τον έστειλαν στην Πάτρα, όπου λίγες ώρες μετά κατέληξε από σηπτικό σοκ. «Τη Δευτέρα είχαμε κι ένα τρίτο περιστατικό το οποίο στείλαμε επίσης στην Πάτρα, το οποίο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Το περιστατικό αυτό φαίνεται ότι πάει καλά» μας είπε ο κ. Πολίτης, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν σχετίζονται μεταξύ τους, εκτός από το γεγονός ότι προσβλήθηκαν από τον ίδιο ιό.
«Μετά τα περιστατικά αυτά ήρθε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο μας και ξεκίνησε λήψη δειγμάτων σε περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο, προκειμένου να εξεταστούν και για στρεπτόκοκκο. Τα δείγματα αυτά θα λαμβάνονται μέχρι σήμερα, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για κάτι τυχαίο ή υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα», τόνισε.
Τι είναι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α
Η διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α μπορεί να γίνει μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, κατά την οποία τα βακτήρια έχουν εισβάλει σε μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες, το αίμα ή οι μύες. Δύο από τις πιο σοβαρές αλλά σπάνιες μορφές διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ. Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι επίσης γνωστή ως «σαρκοφάγος νόσος» και μπορεί να εμφανιστεί εάν μολυνθεί μια πληγή. Τα σημάδια της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό -άνω των 38οC-, έντονο πόνο και πρήξιμο και ερυθρότητα στο σημείο της πληγής.
Το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια ταχέως εξελισσόμενη λοίμωξη που προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση ή σοκ και βλάβη σε όργανα όπως τα νεφρά, το ήπαρ και οι πνεύμονες. Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του τοξικού σοκ μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ζάλη, σύγχυση, εξάνθημα και κοιλιακό άλγος.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο στρεπτόκοκκος Α
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μετά από 24 ολόκληρες ώρες θεραπείας, οι περισσότεροι δεν είναι πλέον μεταδοτικοί. Όποιος πιστεύει ότι έχει διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Είναι πιθανό να χρειαστούν αντιβιοτικά, άλλα φάρμακα και εντατική ιατρική φροντίδα.