Πανσέληνος 19 Αυγούστου: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος 19 Αυγούστου: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πανσέληνος 19 Αυγούστου: Το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο

19.08.2024 | 12:17

Την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, ή αλλιώς την «Πανσέληνο του Οξύρρυγχου» θα μπορέσουμε να απολαύσουμε απόψε στον ουρανό. Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι του Αυγούστου φαίνεται πλήρες ήδη από το βράδυ της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για διαδοχικές νύχτες.

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Η πανσέληνος αυτή, είναι γνωστή ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών. Το Old Farmer’s Almanac, το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάστηκε «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» λόγω του ενδημικού ψαριού «μουρούνα» του γλυκού νερού των Μεγάλων Λιμνών και της λίμνης Champlain – που αλιεύεται εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του καλοκαιριού. Το ψάρι αποτελούσε βασική πηγή τροφής για τους αυτόχθονες Αμερικανούς που ζούσαν στην περιοχή.

Η πρώτη «υπερπανσέληνος» του 2024

Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Επίσης, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος). Ο όρος «υπερπανσέληνος» επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 ως μια νέα ή μια πανσέληνος που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% της πλησιέστερης προσέγγισής της στη Γη.

 

Ετικέτες
Exit mobile version