Ακίνητα για πυρόπληκτους: Μικρή η διαθεσιμότητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα για πυρόπληκτους: Μικρή η διαθεσιμότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ακίνητα για πυρόπληκτους: Η διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση που προκύπτει από ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων τόσο στις πληγείσες περιοχές, καταγράφεται περιορισμένη έως και μηδενική.

19.08.2024 | 11:27

Σκηνικό ερειπίων άφησαν στη Αττική οι φλόγες πίσω τους, καθώς σπίτια, οχήματα και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Σύμφωνα με αναφορές, η λεπτομερής εκτίμηση των καμένων περιοχών από τις φωτιές που πλήτταν τη βορειανατολική Αττική στις 11-12 Αυγούστου 2024 έδειξε ότι συνολικά καταστράφηκαν 9.948 εκτάρια, δηλαδή 99.480 στρέμματα, μικτής δασικής και περιαστικής έκτασης. Οι κάτοικοι αρχίζουν να επιστρέφουν για να εξετάσουν τις ζημιές, και δυστυχώς, ανακαλύπτουν ότι πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι πρώτες 112 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι 78 από αυτές κρίνονται ακατάλληλες για χρήση και απαιτούν κατεδάφιση (κατηγορία «κόκκινες»), ενώ άλλες, που είναι προσωρινά ακατάλληλες, θα χρειαστούν επισκευές (κατηγορία «κίτρινες»). Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση μέτρων αρωγής για τις πληγείσες περιοχές, σε συνεργασία με άλλα αρμόδια Υπουργεία. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν και περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί, είναι η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, με ποσά που κυμαίνονται από 300€ έως 500€ το μήνα. Η υποβολή αιτήσεων θα είναι δυνατή μέσω του gov.gr ή απευθείας. Στην περίπτωση του Θεσσαλικού κάμπου, η επιδότηση χορηγήθηκε ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και για έως δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες ή έξι μήνες στους ενοικιαστές. Οι αιτήσεις έπρεπε να υποβληθούν εντός τριών μηνών από την απόφαση και η επιδότηση ξεκινά από την ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης ή της συγκατοίκησης.

Διαθεσιμότητα ακινήτων ανάλογα με την επιδότηση

Στα Βόρεια Προάστια, για επιδότηση ενοικίου 300€, υπάρχουν μόνο 2 διαθέσιμα ακίνητα: ένα 31 τ.μ. στο Π.Ψυχικό και ένα 30 τ.μ. στο Μαρούσι. Για επιδότηση 500€, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με 2 Υ/Δ. Γενικά, το 90,68% των διαθέσιμων κατοικιών έχει μίσθωμα άνω των 800€/μήνα.

Ανατολικά Προάστια:

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στις περιοχές των Ανατολικών Προαστίων, η διαθεσιμότητα είναι μηδενική για ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στις περιοχές των Ανατολικών, η διαθεσιμότητα ακίνητων με 2 Υ/Δ είναι μικρή. Μόλις 17 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€.

Αθήνα Κέντρο:

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, η διαθεσιμότητα είναι μηδενική για ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελεί μόλις το 0,8% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών. Πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα έως 30τμ-40τμ, ισόγεια, ημιυπόγεια ή/και εσωτερικά, σε περιοχές της Λ.Πατησιών, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Βικτωρίας και Κολωνό.

Exit mobile version