Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

20

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 19χρονος Λούνα Παρκ Χαλκιδική: Μπαλάκι ευθυνών
ΕΛΛΑΔΑ

19χρονος Λούνα Παρκ Χαλκιδική: Μπαλάκι ευθυνών

«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις» λέει ο Δήμος Κασσάνδρας - «Μοναδικός υπεύθυνος ο Δήμος» απαντά το ΥΠΑΝ

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου ο 19χρονος Ιωάννης Κ. διασκέδαζε με την οικογένειά του και τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ξεκόλλησε το κάθισμα από το παιχνίδι crazy dance. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο 19χρονος, ο οποίος παραθέριζε στη Χαλκιδική με την οικογένειά του, πέθανε ακαριαία από την πτώση. H κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 11:00 στη Βέροια. Για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι αποκλειστική ευθύνη σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ φέρει ο Δήμος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας. Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί έμμεση απάντηση στην δήμαρχο, Αναστασία Χαλκιά, η οποία νωρίτερα μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση».

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η πιστοποίηση της άρτιας λειτουργίας των παιχνιδιών μηχανημάτων των λούνα παρκ γίνονται από σχετικές εταιρείες, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης. Συγκεκριμένα, ελέγχουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο εξονυχιστικά όλα τα μηχανήματα παιχνίδια των λούνα παρκ, ενώ είναι στην ευχέρεια τους να διενεργούν και εκτάκτους ελέγχους χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Για την ώρα, παραμάνει ασαφές το κατά πόσο στο συγκεκριμένο λούνα παρκ είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι συντηρήσεις των μηχανημάτων παιχνιδιών.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε λούνα παρκ που βρίσκεται σε οικόπεδο ιδιώτη, το οποίο είχε μισθώσει o 58χρονος ιδιοκτήτης του DINOS LUNA PARK, χωρίς να έχει πάρει την απαιτούμενη γνωστοποίηση από τον οικείο Δήμο της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη άμεσα και αναμένεται να απολογηθεί, ενώ ο 21χρονος χειριστής του μηχανήματος έφυγε αμέσως από το σημείο και για ώρες αναζητούνταν από τις Αρχές στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Τελικά, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς σήμερα το μεσημέρι και μεταφέρθηκε στο ΑΤ Κασσάνδρας, το οποίο διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα για το δυστύχημα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις