Πατέρας 19χρονου Λούνα Παρκ: “Θα παραδώσω αύριο το παιδάκι μου στον Θεούλη και θα τους φάμε ζωντανούς”

ΕΛΛΑΔΑ

Πατέρας 19χρονου Λούνα Παρκ: “Θα παραδώσω αύριο το παιδάκι μου στον Θεούλη και θα τους φάμε ζωντανούς”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Οι συγγενείς και οι φίλοι του 19χρονου είναι απαρηγόρητοι. Η κηδεία του θα γίνει στις 11 το πρωί στη Βέροια

20.08.2024 | 20:52

Aδιανόητη τραγωδία συνέβη στη Χαλκιδική όπου 19χρονος σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της μητέρας και των αδελφών του σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι (εξωτερική εικόνα από αρχείο), όταν εκσφενδονίστηκε από το κάθισμα παιχνιδιού. Συγγενείς και φίλοι του άτυχου Γιάννη είναι απαρηγόρητοι. Ζητούν δικαίωση και αύριο ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν για πάντα τον 19χρονο. Μετά το ασύλληπτο γεγονός, ο υπεύθυνος του πάρκου συνελήφθη, ενώ ο χειριστής του μηχανήματος ο οποίος εξαφανίστηκε για πολλές ώρες μετά το συμβάν, παραδόθηκε.

Ο πατέρας του άτυχου νεαρού μιλώντας στο STAR, ξεκαθάρισε ότι θα κάνει τα πάντα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. “Σάπια τα μέταλλα, ξεκόλλησαν μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στη δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία άδεια (σ.σ. το λούνα παρκ). Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, θα παραδώσω αύριο στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους φάμε ζωντανούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο 19χρονος Γιάννης σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ο νεαρός από τη Βέροια έκανε οικογενειακές διακοπές στο Πευκοχώρι.

“Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα και χτύπησε στο κεφάλι”

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αδελφού του 19χρονου στην ΕΡΤ: “Καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα, δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος”.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Το υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για την τραγωδία στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκίδας στον Δήμο Κασσάνδρας, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην δήμαρχο της περιοχής Αναστασία Χαλκιά, η οποία ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως “πρέπει το λούνα παρκ να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση στο notifybusiness δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου”.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απαντώντας στις συγκεκριμένες δηλώσεις τονίζει πως: “Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας”.

Τι είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κ. Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε πως “πρέπει το λούνα παρκ να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness”. Ωστόσο, συνεχίζοντας επεσήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

“Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος” είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η κ. Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

“Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα.Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ” επανέλαβε.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για το δυστύχημα

O 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού, τμήμα του οποίου έσπασε, οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πολυγύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωση της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση του 58χρονου και του 21χρονου. Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

 

Exit mobile version