«Για εμάς ήταν ξεκάθαρα εργατικό δυστύχημα» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων
Η 22χρονη συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένη με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά το τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Η κατάσταση της υγείας της παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς, οι οποίοι την περιγράφουν ως κρίσιμη αλλά σταθερή, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας στην ανησυχητική αυτή κατάσταση. Μια νέα αξονική τομογραφία προγραμματίζεται για την Πέμπτη, η οποία θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της πορείας της υγείας της. Το γεγονός ότι η κατάστασή της παραμένει σταθερή θεωρείται θετικό σημάδι από τους ιατρούς.
Σε κλίμα βαθιάς θλίψης, η τοπική κοινωνία των Χανίων αποχαιρέτησε χθες τα τρία νέα παιδιά που επέβαιναν στο ίδιο όχημα με τη νεαρή γυναίκα και έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα κοντά στη γέφυρα του Γαλατά. Ο 19χρονος οδηγός, ένας 20χρονος και ένας 15χρονος δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Ήταν εργατικό δυστύχημα το τροχαίο στον ΒΟΑΚ;
«Για εμάς ήταν ξεκάθαρα εργατικό δυστύχημα» αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Ιωάννης Μανωλικάκης. «Μόλις μάθαμε -από την Κυριακή- ότι τα παιδιά ήταν εργαζόμενοι προχωρήσαμε σε τηλεφωνική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σεβόμενοι τη μνήμη των παιδιών περιμέναμε να γίνουν οι κηδείες και σήμερα προχωράμε σε επίσημη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας» εξηγεί ο ίδιος. «Στέλνουμε επιστολή προς την Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους στο κατάστημα που μας είπαν ότι εργάζονταν για να δούμε εάν ήταν ασφαλισμένα τα παιδιά και εάν τηρούνταν η εργατική νομοθεσία» λέει ο κ. Μανωλικάκης.
Αναφορικά με τον 15χρονο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων επισημαίνει ρητά και κατηγορηματικά ότι «ο ανήλικος έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να εργαστεί. Η νομοθεσία είναι ρητή, σαφής: έχει δικαίωμα να εργαστεί για έξι ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ. Και βέβαια ακολουθούνται διαδικασίες. Δεν μπορεί έτσι εύκολα να εκδοθεί ένα βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου. Απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη ότι θα εργαστεί σε συγκεκριμένο σημείο, συγκεκριμένες ώρες, πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις και βέβαια υπάρχει μεγάλη επιτήρηση. Είναι πολύ αυστηροποιημένα τα πράγματα όσον αφορά τους ανήλικους και ειδικά τώρα που ήταν 15 χρονών».
Ο κ. Μανωλικάκης εξηγεί ότι «θα περιμένουμε να δούμε αν ο 15χρονος ήταν δηλωμένος. Μένει να το δούμε αυτό. Πάντως (σ.σ. ο εργοδότης), όχι εκατό τοις εκατό, χίλια τοις εκατό, ήταν παράνομος από την άποψη ότι δούλευε μέχρι το πρωί». Από εδώ και πέρα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εκτιμά ότι το πόρισμα από την Επιθεώρηση Εργασίας θα εκδοθεί σε περίπου έναν μήνα και θα σταλεί απευθείας στον Εισαγγελέα Χανίων ο οποίος θα αναλάβει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αυτεπάγγελτα. «Μόνο ο Εισαγγελέας μπορεί να δώσει εντολή να πάρουμε εμείς στα χέρια μας πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Μόνο τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα μάθουμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά. «Τα άλλα δύο παιδιά είναι στο ίδιο μήκος κύματος εφόσον είναι ενήλικοι. Δε γνωρίζουμε εάν ο 18χρονος είχε κλείσει τα 18. Αν τα είχε κλείσει η παράβαση ήταν μόνο εκτός ωραρίου ή δε ξέρουμε καν τι ωράριο τους είχε βάλει ο εργοδότης. Αυτά θα τα ελέγξει η Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι μία κατάσταση η οποία είναι πολύ στενάχωρη» καταλήγει ο κ. Μανωλικάκης.