Σουηδία μετανάστες: Πρωτοφανής μείωση μεταναστευτικών εισροών

ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία μετανάστες: Πρωτοφανής μείωση μεταναστευτικών εισροών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Το ρεκόρ χαμηλών αιτήσεων ασύλου προκαλεί «έκπληξη» όταν ο παγκόσμιος εκτοπισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

20.08.2024 | 16:23

Πριν από δέκα χρόνια ο τότε πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ, ζήτησε από τους πολίτες να «ανοίξουν τις καρδιές τους» στους πρόσφυγες. Τώρα η υπουργός Μετανάστευσης της χώρας πανηγυρίζει για το γεγονός ότι η Σουηδία έχει «αρνητική καθαρή μετανάστευση». Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, η Σουηδία καταγράφει μεγαλύτερο αριθμό μεταναστευτικών εκροών συγκριτικά με εκείνον των μεταναστευτικών εισροών, δηλαδή οι άνθρωποι που φεύγουν από τη χώρα είναι περισσότεροι από αυτούς που εισέρχονται. «Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου οδεύει προς ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, οι άδειες παραμονής που σχετίζονται με το άσυλο συνεχίζουν να μειώνονται και για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια η Σουηδία έχει καθαρή μετανάστευση» ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η Σουηδή υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά η Σουηδία έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών, κυρίως από εμπόλεμες περιοχές όπως την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράν και το Ιράκ. Η κυβέρνηση της Σουηδίας υπό μετριοπαθή ηγεσία, η οποία υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς, έχει ακολουθήσει όλο και πιο περιοριστικές πολιτικές ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για έναν νόμο που απαιτεί από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα να καταγγέλλουν ανθρώπους χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Την έκπληξή της για τα στατιστικά της Σουηδίας εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Ενώ ο παγκόσμιος εκτοπισμός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη Σουηδία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Σουηδία έχει καθαρή εκροή μεταναστών για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες» δήλωσε στον Guardian η Αννίκα Σάντλουντ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες. Η Στένεργκαρντ υποστήριξε ότι η καθαρή μετανάστευση αποτελεί απόδειξη ότι «το έργο της κυβέρνησης αποδίδει αποτελέσματα» και ότι η προσέγγιση είναι «απαραίτητη για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ενσωμάτωση και να μειώσουμε τον αποκλεισμό». Ωστόσο, προειδοποίησε: «Μπορεί να μην είναι τόσο καλό πράγμα για τη Σουηδία ως χώρα».

Εκτός του ότι παίζουν ζωτικό ρόλο στο εργατικό δυναμικό, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της Σουηδίας, το να κάνουν τους μετανάστες να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση, είπε. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η επιτυχής ενσωμάτωση, την οποία θέλει να δει αυτή η κυβέρνηση, εξαρτάται από το αν οι άνθρωποι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι» εξήγησε.  Οργανώσεις παροχής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο και μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων δήλωσαν στον Guardian ότι για τη μείωση των μεταναστευτικών εισροών ευθύνεται ο φόβος για τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και τη ρητορική της κυβέρνησης, που ενθαρρύνει ενεργά τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να ζητήσουν άσυλο αλλού.

*Με πληροφορίες από Guardian
Exit mobile version