Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

20

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γερουλάνος: Ο σκοπός της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ είναι να βγούμε πιο ισχυροί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος: Ο σκοπός της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ είναι να βγούμε πιο ισχυροί

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος ήταν καλεσμένος στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου μίλησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, λίγο μετά την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο όπου ο ίδιος ήταν καλεσμένος. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ συγκινητική την ομιλία Μπάιντεν, καθώς όπως ανέφερε «είναι ο άνθρωπος ο οποίος θυσιάστηκε ουσιαστικά για να μπορέσει να πάρει μπρος το Δημοκρατικό Κόμμα». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να σας πω ότι για πέντε λεπτά τον χειροκροτούσαν όλοι οι σύνεδροι εκεί πέρα φωνάζοντας του “ευχαριστούμε Τζο” και ουσιαστικά δείχνοντας τη συμπαράστασή τους και την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι άνοιξε το δρόμο στην Καμάλα Χάρις». «Η κυρία Χάρις έκανε μια έτσι ξαφνική εμφάνιση στο συνέδριο λίγο πριν ανέβει ο κύριος Μπάιντεν και επίσης είχαμε την ομιλία της Χίλαρι Κλίντον. Επίσης πάρα πολύ ένθερμη υποδοχή για εκείνην που προσπάθησε πρώτη να σπάσει το γυάλινο ταβάνι που λένε των γυναικών στην προεδρία και τώρα εργάζεται για να μπορέσει να το κάνει η Καμάλα Χάρις» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.

Ακόμα έκανε αναφορά σε ένα περιστατικό που χαρακτήρισε εξαιρετικά συγκινητικό: «Μία γυναίκα 22 χρονών η οποία μίλησε για τη σημασία να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί για να μη χαθεί το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση. Περιέγραψε πώς η ίδια είχε βιαστεί από τον πάτριό της και πώς 12 χρονών έμεινε έγκυος. Φανταστείτε τι κουράγιο χρειάζεται μία γυναίκα για να σηκωθεί μπροστά σε ένα τέτοιο συνέδριο, να πει την εμπειρία της και να καλέσει ουσιαστικά ολόκληρη την Αμερική μέσα από τα κανάλια να μην αφήσουν να χαθεί αυτό το δικαίωμα». Στη συνέχεια ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε σε θέματα επικαιρότητας αρχής γενομένης από το θέμα των πυρκαγιών. Όπως ανέφερε «το παράδειγμα το οποίο δείχνω ξανά και ξανά και στο οποίο πιστεύω πραγματικά, είναι αυτό που γίνεται σήμερα στον Υμηττό. Μια σειρά δημάρχων έχουν συντονιστεί μεταξύ τους παρακολουθούν το βουνό νυχθημερόν με κάμερες οι οποίες είναι ευαίσθητες σε αλλαγές θερμοκρασιών, με drones. Είναι μια συνεργατική δουλειά η οποία προλαβαίνει τις πυρκαγιές πριν αυτές εξελιχθούν. Η εμμονή της κυβέρνησης να μη χρησιμοποιεί αυτούς τους φορείς που έχουν τη δυνατότητα να τη βοηθήσουν, θεωρώντας ότι αγοράζοντας αεροπλάνα θα λύσουν το πρόβλημα, έχει οδηγήσει ξανά και ξανά τα σπίτια να καίγονται. Είναι πολύ αργά όταν φύγουν τα αεροπλάνα.

Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι εάν το κράτος ήταν λίγο πιο ανοιχτό σε συνεργασίες με τους φορείς που μπορούν να το βοηθήσουν, που μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη που είναι το μεγάλο ζητούμενο εδώ πέρα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση η οποία προτιμάει να αγοράζει αεροπλάνα τα οποία δυστυχώς δεν πετούν τη νύχτα, δεν πετούν με κακό καιρό, αντί ουσιαστικά να επενδύει μαζί με τους άλλους φορείς στην πρόληψη τέτοιων πυρκαγιών. Αυτή είναι η βασική διαφορά και όσο πιο γρήγορα μάθουμε από τα καλά τα οποία κάνουμε, τόσο καλύτερα νομίζω για το μέλλον της χώρας και για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής που θα έχει μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας[…]. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πια έχει εξαντλήσει τόσο πολύ τις συγγνώμες που έχει ζητήσει από τα απανωτά λάθη που έχει κάνει, που απλά τώρα το μόνο που της μένει είναι να αρνείται την εικόνα την οποία βλέπουμε και τώρα μπροστά μας. Η πραγματικότητα είναι ότι θέλει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Δεν λέω ότι είναι η μόνη κυβέρνηση που το έχει κάνει, αλλά η εμμονή των κυβερνήσεων να κρατάνε όλη την εξουσία στα χέρια τους και να ελπίζουν ότι αυτοί τελικά θα λύσουν ένα πρόβλημα που δεν έχει λύσει καμία άλλη κυβέρνηση είναι ένα έγκλημα πια[…]».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για σειρά ζητημάτων και πόσο αυτές είναι ξεκάθαρες ο κ. Γερουλάνος τόνισε « Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του πώς επικοινωνεί κανείς και τι λέει. Πιστεύω ότι στην ουσία η θέση του ΠΑΣΟΚ και για τα πανεπιστήμια και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για άλλα θέματα έγιναν θέμα παρεξηγήσεων και μπρος – πίσω που λέμε ήταν κυρίως επικοινωνιακές αστοχίες και όχι προβλήματα θέσεων στην πραγματικότητα. Και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε πολύ ώρα. Αυτό το οποίο λέω όμως με τις αξίες είναι κάτι λίγο διαφορετικό. Πολύ καιρό τώρα συζητάμε για το ποια κόμματα θα συνεργαστούν στην Κεντροαριστερά, τι συμβαίνει στην Κεντροαριστερά, τι συμβαίνει και δεν μπορούμε να τραβήξουμε τους ψηφοφόρους οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από τα άλλα κόμματα. Αξίζει μόνο να σας πω ότι ενάμισι εκατομμύριο ψηφοφόροι έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και εμείς καταφέραμε να μαζέψουμε μόνο 60.000, το οποίο είναι το 4% αν θέλετε, των απογοητευμένων ψηφοφόρων και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους είναι ότι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι είναι οι προτεραιότητές μας, ότι η προτεραιότητά μας είναι να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε όλες εκείνες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που νιώθουν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι από τα τεράστια προβλήματα, τα οποία έχουν στην ακρίβεια, στο ότι χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας και της παιδείας, τα θέματα τα οποία αφορούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τις ιδιωτικές, τις προσωπικές επιχειρήσεις.

 

Η πολύ κακή φορολογία που επιμένει να φορολογεί το επάγγελμα και όχι το εισόδημα, όλα αυτά είναι θέματα στα οποία πιστεύω ότι εάν μιλήσουμε με βάση τις αξίες μας, ο κόσμος θα μπορέσει να ξανά εμπιστευθεί το ΠΑΣΟΚ και να μας εμπιστευθεί την κυβέρνηση». Σε ερώτηση για το αν είναι υπέρ των συνεργασιών απάντησε «καταρχήν πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να βάλουμε και εμείς και οι άλλοι τάξη στο σπίτι τους. Ξέρετε ότι και εμείς αυτή την ώρα είμαστε σε μια εσωκομματική διαδικασία και σκοπός αυτής της εσωκομματικής διαδικασίας είναι να βγούμε πιο ισχυροί σε ό, τι αφορά το πόσο ξεκάθαρο είναι το όραμά μας για τη χώρα, πώς επικοινωνούμε τις ιδέες μας, πώς οργανώνουμε το κόμμα μας για να μπορέσουν οι ιδέες μας να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και πώς παρουσιάζουμε μια ηγετική ομάδα η οποία θα πείσει τον κόσμο ότι μπορούν να βασιστούν πάνω στο ΠΑΣΟΚ και και να το εμπιστευτούν για την επόμενη κυβέρνηση. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Πιστεύω ότι μια αντίστοιχη δουλειά άλλου τύπου βέβαια, έχει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει νόημα να συζητάμε, δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί σε μια πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία, απλώς με συζητήσεις σε ηγετικό επίπεδο.

Τώρα, εάν κάνουμε αυτά που σας λέω, τότε η συνεργασία μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, σε συνεταιρισμούς, σε συνδικαλιστικούς φορείς, όλα αυτά είναι ανοικτά. Και για να αποδείξω τι εννοώ με τον κύριο Ηλιόπουλο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας είχαμε αρκετές συνεργασίες για προτάσεις που φέρναμε στο τραπέζι. Δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια άποψη για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε διάφορα θέματα τα οποία αφορούσαν τους Αθηναίους πολίτες».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις