Κακοκαιρία στη Θεσσαλία: Πλημμύρισαν δρόμοι, έπεσαν στέγες, δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία στη Θεσσαλία: Πλημμύρισαν δρόμοι, έπεσαν στέγες, δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Το ισχυρό φαινόμενο συνοδεύτηκε από δυνατό άνεμο με διαφορετικές κατευθύνσεις και τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε μπουρίνι.

21.08.2024 | 08:32

Η κακοκαιρία που σημειώνεται στη χώρα το τελευταίο 48ωρο, έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας και τη Θεσσαλία. Ειδικότερα, από το πέρασμα της κακοκαιρίας από την περιοχή πλημμύρισαν δρόμοι, ξηλώθηκαν στέγες, ξεριζώθηκαν δένδρα, σημειώθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική. Χρειάστηκε μόλις μια ώρα έντονης βροχόπτωσης για να μετατραπούν οι δρόμοι των Τρικάλων σε ποτάμια και κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Ηπείρου, να κλείσουν εντελώς λόγω του ύψους του νερού, σύμφωνα με το trikalavoice.gr. Στα Τρίκαλα, πέραν της ισχυρής καταιγίδας, οι κάτοικοι πολλών περιοχών είδαν να πέφτει και χοντρό χαλάζι. Το ισχυρό φαινόμενο συνοδεύτηκε από δυνατό άνεμο με διαφορετικές κατευθύνσεις και τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε μπουρίνι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε βίντεο και φωτογραφίες του trikalaola.gr φαίνεται ότι το χαλάζι που έπεσε σε κάποια σημεία, έφτανε, σε πάχος, το μέγεθος ενός καρυδιού. Όπως είναι λογικό, το χοντρό χαλάζι έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες πολλών αγροτών. Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα, καλλιέργειες με καλαμπόκια ισοπεδώθηκαν.

Ξηλώθηκε σκεπή κτηνοτροφικής μονάδας στη Λάρισα, πλημμύρισαν δρόμοι

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία στη Λάρισα, τόσο σε καλλιέργειες αλλά και σε περιουσίες. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή αργά το απόγευμα της Τρίτης, είχαν ως αποτέλεσμα να αποκολληθεί η σκεπή κτηνοτροφικής μονάδας που βρίσκεται κοντά στο κυνοκομείο του Δήμου Λαρισαίων, στον δρόμο που συνδέει την περιφερειακή οδό Τρικάλων με την Τερψιθέα. Όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, τμήματα της σκεπής έφυγαν με δύναμη και έπεσαν στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Τμήμα της σκεπής, έπεσε πάνω και σε παρακείμενο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Επίσης, ζημιές σε καλλιέργειες και περιουσίες προκλήθηκαν και από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Λάρισα, καθώς το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης ακολούθησε το χαλάζι. Οι ισχυροί άνεμοι και η σφοδρή βροχόπτωση στο κέντρο της Λάρισας είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση κλαδιών και δέντρων σε αρκετά σημεία της πόλης, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί για την απομάκρυνσή τους. Παράλληλα από την ισχυρή καταιγίδα, σε πολλά σημεία δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες, σε περιοχές του κέντρου παρατηρείται πρόβλημα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με διακοπές ρεύματος, ενώ πολλοί δρόμοι έγιναν ποτάμια, σύμφωνα με το larissanet.gr.

Βόλος: Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε την περιοχή -Συνεχείς κεραυνοί και θυελλώδεις ριπές ανέμου

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε και τον Βόλο, τα προάστια και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας την Μαγνησίας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η καταιγίδα, που ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την πολύ έντονη βροχή, τις θυελλώδεις ριπές ανέμου και τις συνεχείς πτώσεις κεραυνών, που μετατρέπουν τον ουρανό από νύχτα σε μέρα. Οι κεραυνοί και μέσα στην πόλη του Βόλου δημιουργούν απόκοσμη ατμόσφαιρα από τις συνεχείς λάμψεις και κρότους. Οι δρόμοι του Βόλου από τη σφοδρή βροχόπτωση έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ έχουν σπάσει τέντες σε πολυκατοικίες και η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε όλη την περιοχή. Ταυτόχρονα ακούγονται σειρήνες οχημάτων της Πυροσβεστικής που σπεύδουν για περιπτώσεις όπου έχουν λάβει κλήσεις για βοήθεια. Από νωρίς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταιγίδα, που τελικά πλήττει την περιοχή. Παράλληλα, πανικός επικράτησε χθες το βράδυ στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του Βόλου, όταν η ένταση της καταιγίδας προκάλεσε έντονη ανησυχία στους οδηγούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μειώσουν ταχύτητα και να ανάψουν τα προειδοποιητικά φώτα.

Βίντεο που στη σελίδα Forecast Weather Greece από την χρήστρια Μαρία Μιχαλάκη αποτυπώνει το μέγεθος του κινδύνου. Η έντονη βροχόπτωση συνοδεύτηκε από δυνατούς ανέμους. Η ορατότητα λόγω της βροχής ήταν περιορισμένη.

Πυροσβεστική: 55 κλήσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε 55 ανήλθαν οι κλήσεις που έλαβε χθες από τις 18:00 έως τις 22:30 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:

34 κοπές δέντρων σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα

15 αντλήσεις υδάτων σε Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα καθώς και

3 αφαιρέσεις αντικειμένων στη Λάρισα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπονταν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

Exit mobile version