Κηδεία 19χρονου Χαλκιδική: «Αύριο θα έφευγε για την Ικάρων»

ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία 19χρονου Χαλκιδική: «Αύριο θα έφευγε για την Ικάρων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Με λευκά λουλούδια στο τελευταίο αντίο - Η οικογένειά του ζήτησε αντί στεφάνων, όποιος παρευρεθεί να κάνει μια δωρεά στην εκκλησία της ενορίας

21.08.2024 | 17:46

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική όταν εκτοξεύτηκε από το κάθισμα που καθόταν και πέθανε ακαριαία. Σήμερα, στη Βέροια συγγενείς και φίλοι, με λευκά λουλούδια στα χέρια και δάκρυα στα μάτια, είπαν το τελευταίο αντίο στον 19χρονο που έχασε τη ζωή του τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 19 Αυγούστου. Η κηδεία του έγινε στον Ιερό ναό Αναλήψεως Παπάγου και η ταφή στα Κοιμητήρια του Διαβατού.

Ο κολλητός του φίλος δήλωσε στις κάμερες: «Σαν αδερφό μου τον είχα, τι να πω έτσι τα έφερε η ζωή, μου λείπει πάρα πολύ και θα κάνω τα πάντα να μείνω δίπλα στην οικογένειά του και στα αδέρφια του. Με τίποτα δεν μπορώ να χωνέψω τον τρόπου που το έμαθα. Ήμουν στο σπίτι έτοιμος να κοιμηθώ μετά τη δουλειά και με παίρνει ο κολλητός μου τηλέφωνο και μου λέει τι έγινε. Παίρνω τον αδερφό του συγκλονισμένος και στο τηλέφωνο λιποθύμησε ενώ μιλούσαμε. Θα πήγαινε στην Αεροπορία, να ήταν δίπλα στον μπαμπά του, το είχε σαν στόχο».

«Βγήκε η δήμαρχος στην τηλεόραση και μας λέει όλα καλά, χωρίς να έχει άδεια με σάπια καρεκλάκια. Βγάλτε τα στα κανάλια να σωθούν κι άλλα παιδιά. Κρίμα για τους γονείς, χάσανε ένα παιδάκι με τόσα όνειρα, αύριο θα έφευγε για τη σχολή Ικάρων, θα πήγαινε στην Αεροπορία. Κρίμα δεν είναι; Τι να την κάνω εγώ τη δικαίωση; Ήταν ένα παιδί μάλαμα» δήλωσε ο παππούς του για τον 19χρονο Γιάννη που ήταν το τρίτο του εγγόνι.

Η οικογένειά του ζήτησε αντί στεφάνων, όποιος παρευρεθεί να κάνει μια δωρεά στην εκκλησία της ενορίας. «Επιθυμία της οικογένειας είναι αντι στεφάνων να γίνει δωρεά στην ενορία που επιθυμεί ο καθένας στην μνήμη του αγαπημένου όλων μας», ανέφερε σε ανάρτηση συγγενής του 19χρονου. Η καθηγήτρια του στο ΕΠΑΛ μίλησε για ένα καλό παιδί και δήλωσε συγκλονισμένη. Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Μανδράου δήλωσε πως υπάρχει οργή και θρήνος, επισημαίνοντας πως η οικογένεια ζητά απαντήσεις.

Σκουριασμένα παιχνίδια

Σύμφωνα με βίντεο του Open, τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα στο παιχνίδι στο λούνα παρκ ήταν σάπια και σκουριασμένα. Από τις τέσσερις τετράδες καθισμάτων του παιχνιδιού που σκόρπισε τον θάνατο και τον πανικό, φέρεται να λειτουργούσε μόνο η μία.

Προσωρινά ελεύθεροι αλλά αντιμέτωποι με κακούργημα οι υπεύθυνοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στην εισαγγελέα, οι δύο συλληφθέντες για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον 21χρονο χειριστή του παιχνιδιού και για τον 58χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Η εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να συμπληρωθεί η δικογραφία και να ασκηθεί η ποινική δίωξη. O θάνατος του 19χρονου από τη Βέροια, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ήταν ακαριαίος.

Θα πάμε μέχρι τέλους, λέει η οικογένεια του 19χρονου

Στο μεταξύ η οικογένεια του 19χρονου δηλώνει, μέσω του δικηγόρου της, πως «θα πάει μέχρι τέλους» την υπόθεση και θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα και ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός το οποίο δυστυχώς αμαυρώνει, όχι μόνο τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους της επιχείρησης, αλλά ακόμα και ταυτόχρονα τις τοπικές αρχές. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και στη μνήμη του παιδιού αλλά και για την υποστήριξη της κατηγορίας για την ίδια την οικογένεια, είναι να εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέτρα και ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και αυτό θα συμβεί, θα φτάσουμε μέχρι το τέλος» τόνισε από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου, Νικολάος Πετρίδης.

«Πέρα των προφανών ευθυνών της επιχείρησης οι οποίες κατά τη θέση της υποστήριξης κατηγορίας είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και κατ΄ ουσίαν πρόκειται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, θα ζητήσουμε την απόδοση ευθυνών και κατά διοικητικών παραγόντων ΟΤΑ οι οποίοι, όχι μόνο αμέλησαν αλλά με τις πλημμέλειες τόσο κατά τη διαχείριση του θέματος όσο – προ βεβαίως του περιστατικού – όσο και σήμερα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζουνε, δείχνουν κατ΄ ουσίαν ότι δε γνωρίζουν και ότι δεν έχουν την υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε, δυστυχώς, σε αυτό το τραγικό περιστατικό» πρόσθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας.

«Προφανώς και αναφέρομαι στη δημοτική αρχή του Δήμου Κασσάνδρας και όχι μόνο σε αυτήν. Αν ανακύψουν ευθύνες, ενέργειες ή παραλείψεις και τρίτων παραγόντων. Επαναλαμβάνω ότι η εντολή που έχουμε από την οικογένεια είναι να φτάσουμε μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον του αναλογεί και σε όποιον βαθμό». Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρές ευθύνες οι οποίες αναβαθμίζουν τις κατηγορίες σε κακουργηματικού χαρακτήρα.

Δήμαρχος Κασσάνδρας: Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν τη λειτουργία τους

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και παράλληλα τόνισε μεταξύ άλλων πως οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν τη λειτουργία τους, ως όφειλαν εκ του νόμου, ούτε κατέθεσαν σχετικό φάκελο.

Συγκεκριμένα τονίζει:«Για το τραγικό γεγονός που συνέβη στο Λούνα-Παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και στοίχισε τη ζωή του δεκαεννιάχρονου Γιάννη εκφράζουμε τόσο εγώ ως Δήμαρχος, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο τη βαθιά μας οδύνη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Γνωρίζω ότι καμμιά δήλωση δεν μπορεί να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η ξαφνική και τραγική απώλεια ενός νέου παιδιού. Σήμερα είναι ημέρα πένθους και οδύνης για όλους μας.

Αναφορικά με το τραγικό γεγονός που συνέβη στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου μας επισημαίνεται ότι η λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης ήταν εποχική και λάμβανε χώρο σε μισθωμένο ιδιωτικό χώρο. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν τη λειτουργία τους, ως όφειλαν εκ του νόμου, ούτε κατέθεσαν σχετικό φάκελο, γεγονός που βεβαιώθηκε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Α.Τ. Κασσάνδρας περί τα μέσα Ιουλίου. Το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και Αδειών Καταστημάτων του Δήμου, εντός των νόμιμων προθεσμιών εκκίνησε τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν διαδικασία επιβολής προστίμου και κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εγγράφως, προς έκθεση των απόψεων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Μετά από αυτό, ως Δήμαρχος προέβην σε άμεση σφράγιση της εν λόγω επιχείρησης, σύμφωνα με το υπ’αρίθμ.1020/10469/10 από 20-8-2024 έγγραφο του Α.Τ.Κασσάνδρειας.

Με την δεδομένη αναγνώριση της υπάρχουσας γραφειοκρατίας για την λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και της δυσκίνητης διοικητικής διαδικασίας που το υπάρχον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο δημιουργεί, ο Δήμος Κασσάνδρας βεβαιώνει ότι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και των αρμοδιοτήτων του έλαβε και θα λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη και καταστολή παρόμοιων παραβατικών συμπεριφορών. Τέλος, βεβαιώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση κάθε Αρχής να δώσουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν».

 

Exit mobile version