Τραγικά τα στοιχεία της ενδοοικογενειακής βίας και τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγικά τα στοιχεία της ενδοοικογενειακής βίας και τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Από 12 έως 18 Αυγούστου η Αστυνομία δέχθηκε 821 καταγγελίες – 354 δράστες συνελήφθησαν.

21.08.2024 | 09:06

Ακούγεται απίστευτο, αλλά τα στοιχεία που παρατίθενται επισήμως για όσα συνέβησαν και την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι τραγικά, παρά το γιορτινό χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από 12 έως 18 Αυγούστου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 821 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 151 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

 

Δέκα θύματα σε δομές

Συνολικά, διαχειρίστηκαν 514 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 354 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν 10 θύματα σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και 34 θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο. Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι «με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία».

Η εβδομάδα 5 έως 11 Αυγούστου

Ανάλογα ήταν, δυστυχώς και τα επίσημα στοιχεία πάνω στο ίδιο μέγα κοινωνικό πρόβλημα και για την εβδομάδα από 5 έως 11 Αυγούστου 2024. Όπως είχε ανακοινωθεί, οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν, τότε, σε 876 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 154 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 474 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 294 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν 6 θύματα σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και 19 θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.

Exit mobile version