Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion» χτυπήθηκε από τους Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα

ΚΟΣΜΟΣ

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion» χτυπήθηκε από τους Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Tο «Sounion» βρίσκεται ακυβέρνητο στο σημείο που χτυπήθηκε και γίνονται προσπάθειες να επανεκκινήσει τις μηχανές

21.08.2024 | 13:11

Το δεξαμενόπλοιο «Sounion», που φέρει ελληνική σημαία, δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα το πρωί της Τετάρτης21/8 στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοιχτά της Υεμένης από τους σιίτες Χούθι. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί του 25μελούς πληρώματος, που αποτελείται εξ ολοκλήρου από αλλοδαπούς. Tο πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ακυβέρνητο στο σημείο που χτυπήθηκε στη Χοντέιντα και το πλήρωμα κάνει προσπάθειες να επανεκκινήσει τις μηχανές.

Δεν έχει ζητήσει βοήθεια προς το παρόν. Στην εφαρμογή marine traffic φαίνεται ότι βρίσκεται στο Ομάν, αλλά πρόκειται για το τελευταίο του στίγμα στο AIS και αυτό γιατί πριν μπει στην περιοχή των Χούθι τα πλοία κλείνουν το σύστημα εντοπισμού. To δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Delta Tankers, του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, είχε φορτώσει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο και κατευθύνονταν στα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους.

Ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (UKMTO) έλαβε αναφορά για το περιστατικό που σημειώθηκε 77 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης. Σύμφωνα με την αναφορά του UKMTO, το πλοίο προσέγγισαν δύο μικρά σκάφη: Στο πρώτο σκάφος επέβαιναν 3-5 άτομα, ενώ στο δεύτερο περίπου 10. Ο πλοίαρχος ανέφερε ότι το εμπορικό σκάφος είχε πληγεί από 2-3 βλήματα αγνώστου ταυτότητας, ενώ υπήρξε σύντομη ανταλλαγή πυρών με φορητά όπλα ανάμεσα στην ασφάλεια του πλοίου και τα δύο σκάφη.

Exit mobile version