Το όριο των 250.000 ευρώ θα εκτιναχθεί στα 800.000 ευρώ σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε τουριστικά νησιά.
Τρέχουν πανικόβλητοι αρκετοί υποψήφιοι ξένοι αγοραστές ακινήτων για την απόκτηση της Golden Visa, λόγω των χαμηλών ορίων των 250.000 ευρώ. Από την 1η Σεπτεμβρίου, αν δεν προκύψει κάποιου είδους αναβολή, το όριο αυτό θα εκτοξευτεί στις 800.000 ευρώ. Οι αποφάσεις είναι από καιρό ειλημμένες και νομοθετημένες και εντάσσονται στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στεγαστικής πολιτικής από την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να περιορίσει την αγορά ακινήτων που στη συνέχεια αποσύρονται από την αγορά.
Για όσο χρονικό διάστημα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου και την απόκτηση της χρυσής βίζας από ξένους υπηκόους, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες, κυρίως για ακίνητα χαμηλής αξίας, ημιτελή κτίρια, παλαιές μονοκατοικίες, καθώς και για μεγαλύτερα ακίνητα που θέλουν να αποσύρουν από τις μισθώσεις λόγω παλαιότητας. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα ώριμα προς πώληση ακίνητα ίσως αποκτήσουν μεγάλη αξία για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς κάποιος που βιάζεται δεν θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα να κερδίσει μερικές χιλιάδες ευρώ, αφού αν περάσει η προθεσμία θα αναγκαστεί να πληρώσει πολλαπλάσιο ποσό για την απόκτηση της Golden Visa. Από την 1η Σεπτεμβρίου, το όριο των 250.000 ευρώ θα εκτιναχθεί στα 800.000 ευρώ σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένα τουριστικά νησιά.
Όλη η μεταβατική περίοδος από τη θέσπιση των νέων ορίων μέχρι την εφαρμογή του μέτρου χαρακτηρίζεται από δύο κύριες τάσεις:
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν προς πώληση ακίνητα κάτω από το νέο όριο των 250.000 ευρώ προσπαθούν να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές μέσω μεσιτικών γραφείων σε ενδιαφερόμενους από χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Συνήθως, αυτοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που ζουν στην Ελλάδα ή έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής μέσω της χρυσής βίζας και αναζητούν σχεδόν έτοιμα ακίνητα για να τα μεταπουλήσουν.
- Ιδιοκτήτες ημιτελών ακινήτων ή ακινήτων που χρειάζονται ανακαίνιση αναζητούν κατασκευαστικές εταιρείες για να ολοκληρώσουν τις εργασίες και να διαθέσουν τα ακίνητα μέσω του προγράμματος της χρυσής βίζας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι πιο σύνθετη και δαπανηρή, καθώς οι κατασκευαστές αποφεύγουν τα εν λόγω ακίνητα λόγω των πρόσθετων εξόδων που συνεπάγονται, όπως εργασίες αποπεράτωσης, προμήθειες μεσιτών (οι οποίες για την Κίνα φτάνουν το 20%), ΦΠΑ, και άλλοι φόροι.
Την περασμένη άνοιξη, η κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση νέου καθεστώτος για τη χορήγηση άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa).
Σύμφωνα με αυτό:
- Στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης, καθώς και στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι 800.000 ευρώ.
- Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα μόνο ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) με επιφάνεια τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού συνιδιοκτησίας ακινήτου με τις αντίστοιχες ελάχιστες αξίες των 800.000 και 400.000 ευρώ. Για κτίρια που έχουν διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης καθορίζεται στις 250.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η μετατροπή έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
- Το όριο των 250.000 ευρώ ισχύει επίσης για επενδύσεις σε διατηρητέα κτίρια που είναι προς αποκατάσταση. Σημειώνεται ότι για αλλαγές χρήσης ή διατηρητέα κτίρια δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών μέτρων για τα προς πώληση ακίνητα.
Τέλος, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα της χρυσής βίζας για φέτος θα σημειώσει νέο ρεκόρ, με το ύψος των επενδύσεων να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Πέρυσι, τα κεφάλαια που εισήλθαν από το εξωτερικό ανήλθαν σε 2,54 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022, με τις υποβληθείσες αιτήσεις να ανέρχονται σε 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις του προγράμματος σε 1.802.