Διαβήτης και διατροφή: Το αλλαντικό που αυξάνει τον κίνδυνο

PLUS

Διαβήτης και διατροφή: Το αλλαντικό που αυξάνει τον κίνδυνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμών

21.08.2024 | 11:31

Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους.  Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και περιλαμβάνει δεδομένα από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση του κρέατος με τη νόσο, η οποία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμών. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη φυσική δραστηριότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι μία από τις βασικές μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων από 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες, όπως η Ευρώπη, η Αμερική, η ανατολική Μεσόγειος, η νοτιοανατολική Ασία και ο δυτικός Ειρηνικός, λένε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology. Η καθηγήτρια Nita Forouhi από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας παρέχει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό».

Τι λέει η έρευνα για το ζαμπόν

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελετών μέσω του InterConnect, ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την κατανόηση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – ισοδύναμο με δύο φέτες ζαμπόν – συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα – ισοδύναμο με ένα μικρό φιλέτο – συνδέθηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο της νόσου.

Η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών συνδέθηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν έγιναν περαιτέρω αναλύσεις, η σύνδεση με την κατανάλωση πουλερικών αποδείχθηκε πιο αδύναμη, ενώ οι συνδέσεις με το επεξεργασμένο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν ισχυρές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συνιστά σε όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως να μειώσουν την πρόσληψη τους στα 70 γραμμάρια ή λιγότερο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα του InterConnect τους επέτρεψαν να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής που μπορεί να επηρεάσουν τη σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και διαβήτη. Οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι, αν και η μελέτη απέδειξε μόνο μια συσχέτιση και όχι αιτιότητα, τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις υπάρχουσες συστάσεις για υγιεινή διατροφή.

Με πληροφορίες από Guardian
Exit mobile version