Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

21

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Η δίαιτα ντοπαμίνης – Διατροφή με βάση την «ορμόνη της χαράς»
PLUS

Η δίαιτα ντοπαμίνης – Διατροφή με βάση την «ορμόνη της χαράς»

Τι μπορείτε να φάτε, ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και πόσο αποτελεσματική είναι

Προωθώντας την απώλεια βάρους, η δίαιτα ντοπαμίνης είναι μια διατροφική προσέγγιση που εστιάζει στην αύξηση των επιπέδων της «ορμόνης της χαράς», διατεινόμενη ότι μπορεί ταυτόχρονα να βελτιώσει τη διάθεση και να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει ζωτικό ρόλο στη μετάδοση σημάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Αυτή η χημική ουσία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των κέντρων ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας, επηρεάζοντας άμεσα τη διάθεσή μας. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που μας προκαλούν αισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης.

Οι σχετικές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στον τρόπο που λειτουργεί η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε πολύ γευστικά τρόφιμα, πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να μειώσει την απόκριση της ντοπαμίνης, οδηγώντας σε αυξημένη αναζήτηση ανταμοιβής, όπως η υπερκατανάλωση τροφής. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί αυτή η θεωρία, είναι γνωστό ότι εν γένει η κατανάλωση τροφίμων αυξάνει την ντοπαμίνη, αλλά και ειδικά ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη οδηγούν σε υπερφαγία και αύξηση βάρους.

 

Τι μπορείτε να φάτε στη δίαιτα ντοπαμίνης;

Η δίαιτα ντοπαμίνης περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που πιστεύεται ότι ενισχύουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, όπως:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)
  • Άπαχα κρέατα (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα)
  • Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 (σολομός, σκουμπρί)
  • Αυγά
  • Φρούτα και λαχανικά, ειδικά μπανάνες
  • Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια)
  • Μαύρη σοκολάτα (με 70% κακάο)

Ποιες τροφές να αποφεύγετε στη δίαιτα ντοπαμίνης;

Οι περισσότερες εκδοχές της δίαιτας συνιστούν την αποφυγή αλκοόλ, καφεΐνης και επεξεργασμένης ζάχαρης. Μερικές φορές συνιστάται επίσης η μείωση των υδατανθράκων, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για μια ισορροπημένη διατροφή. Ιδιαίτερα οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών, όπως το ψωμί ολικής άλεσης και η βρόμη, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού.

Πώς να ακολουθήσετε τη δίαιτα ντοπαμίνης;

Για να ακολουθήσετε σωστά τη δίαιτα ντοπαμίνης, είναι σημαντικό να εστιάσετε στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε. Μειώστε τα επεξεργασμένα και αλμυρά τρόφιμα, περιορίστε τα γλυκά και φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να καταναλώνετε τακτικά γεύματα για να αποφύγετε τις αιφνίδιες μεταβολές των ορμονών και την υπερκατανάλωση τροφής το βράδυ.

 

Είναι αποτελεσματική;

Η δίαιτα ντοπαμίνης είναι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες. Η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, κυρίως λόγω της μείωσης των αποθεμάτων γλυκογόνου στους μυς και της απώλειας νερού. Ωστόσο, αυτό το βάρος συνήθως επανέρχεται όταν επανεισάγετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Παρότι η αύξηση των πρωτεϊνών στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση κορεσμού, οι επιδράσεις στην ντοπαμίνη και την απώλεια βάρους ποικίλλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική, η ψυχολογία και το περιβάλλον του ατόμου. Επιπλέον, και οι πρωτεϊνικές ανάγκες κάθε ατόμου είναι διαφορετικές και εξαρτώνται επίσης από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία και η φυσική δραστηριότητα.

Συνεπώς, ενώ η δίαιτα ντοπαμίνης μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, η διαχείριση της έκθεσης σε γευστικά, υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα είναι καθοριστική για την επιτυχία της. Συνολικά, αν και η δίαιτα ντοπαμίνης μπορεί να προσφέρει κάποια προσωρινά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πρόσκαιρα, εάν δεν διατηρήσετε μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή σας για μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις