Πώς να περνάω καλά στη δουλειά: Τρόποι να βρεις ευχαρίστηση

PLUS

Πώς να περνάω καλά στη δουλειά: Τρόποι να βρεις ευχαρίστηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η δουλειά δεν μπορεί να είναι μια βασανιστική διαδικασία

21.08.2024 | 10:17

Η δουλειά δεν χρειάζεται να είναι μία διαρκής προσπάθεια να φτάσεις στη σύνταξη. Παρόλο που συχνά η εργασιακή ρουτίνα μπορεί να μην είναι η ιδανική, πάντα υπάρχει τρόπος να βρεις ευχαρίστηση στο καθημερινό οχτάωρο, ακόμα κι αν η εργασία σου δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη.

1. Θύμισε στον εαυτό σου για ποιον λόγο δουλεύεις. Για ποιον λόγο ξεκίνησες να δουλεύεις σε αυτήν την εργασία. Ποιες ανάγκες σου ικανοποιήθηκαν; Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη που σε ώθησε να επιλέξεις και να διατηρήσεις αυτό το επάγγελμα;

2. Μάθε κάτι καινούργιο. Κάθε φορά που νιώθεις απογοήτευση από τη δουλειά σου και έλλειψη κινήτρου προσπάθησε να μάθεις κάτι καινούργιο, ακόμα κι αν δεν απαιτείται. Μία online εκπαίδευση, η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας ή νέων τεχνολογικών μεθόδων θα σε βοηθήσουν να ξαναβρείς το χαμένο σου κίνητρο και ίσως σε βοηθήσουν και στη δουλειά σου.

3. Βάλε έναν νέο στόχο. Μπορεί αυτό που κάνεις κάθε μέρα να είναι βαρετό και να μη σου προσφέρει ανανέωση. Βάλε έναν καινούργιο στόχο που θα σε βοηθήσει να γίνεις δημιουργικός και θα δώσει φρεσκάδα στην καθημερινότητά σου. Σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα μπορεί να τεθούν νέοι στόχοι, οι οποίοι μπορεί να είναι πάρα πολύ απλοί (π.χ. να αναβαθμίσεις τη διακόσμηση του γραφείου) ή πολύ σημαντικοί (π.χ. να προτείνεις ένα νέο προϊόν).

4. Μάθε να εκτιμάς τα μικρά πράγματα. Αντί να παγιδεύεσαι στη σκέψη «πόσο ευχαριστημένος ,-η θα ήμουν αν τα πράγματα ήταν αλλιώς» ξεκίνα από το να εκτιμάς τα μικρά πράγματα που έχεις ήδη κατακτήσει και τις μικρές καθημερινές απολαύσεις της ζωής, που συνήθως αγνοείς γιατί τις θεωρείς δεδομένες.

5. Σκέψου τα οφέλη που προκύπτουν από την  εργασία σου. Μπορεί η δουλειά σου να είναι πολύ βαρετή για σένα, αλλά σκέψου πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι για κάποιον άλλο. Αυτό που κάνεις βοηθά τους πελάτες σου, ή τους εξυπηρετούμενους με κάποιον τρόπο; Μπορεί για σένα να είναι  ασήμαντο, αλλά για τον άλλο πολύ σημαντικό.

6. Παραιτήσου από την τελειομανία. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να αισθάνεσαι τέλεια συνέχεια, ούτε να αποδίδεις τα μέγιστα καθημερινά. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, οπότε κάτι πάει λάθος, απλά αποδέξου το και συνέχισε. Για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα και να μάθεις να ζεις με την αβεβαιότητα, γιατί τίποτε στη ζωή δεν είναι σίγουρο και πάντα υπάρχουν ανατροπές.

7. Εστίασε στις σχέσεις σου. Ακόμα κι αν η δουλειά σου δεν σε ευχαριστεί, υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου με τους οποίους μπορείς να συνδεθείς. Οι υγιείς σχέσεις είτε με συναδέλφους είτε με πελάτες, μπορεί να αποτελέσουν πηγή χαράς και ευτυχίας.

8. Μην κάθεσαι όλη μέρα. Ακόμα κι αν η δουλειά σου απαιτεί να είσαι καθισμένος,-η φρόντισε να κάνεις συχνά διαλείμματα κατά τα οποία θα σηκώνεσαι και θα περπατάς για λίγο. Αν ο τύπος της εργασίας σου δεν το επιτρέπει, αντικατέστησε την καρέκλα με μία μπάλα γιόγκα. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μία καλύτερη στάση και σύμφωνα με τις έρευνες, θα σε κάνει πιο παραγωγικό,-ή.

9. Φρόντιζε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Συχνά οι ανώτεροι ή οι συνάδελφοι θεωρούν ότι η επίτευξη ενός στόχου εντάσσεται στο καθηκοντολόγιό και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.  Είναι σημαντικό όμως να επιβραβεύεσαι για τα επιτεύγματά σου μικρά ή μεγάλα, έτσι ώστε το κίνητρό σου να διατηρηθεί υψηλό. Αν οι άλλοι το ξεχνούν εσύ πρέπει να το θυμάσαι.

10. Κάνε σύμμαχο τη μουσική. Η μουσική στο παρασκήνιο την ώρα που εργάζεσαι είναι ο καλύτερος σύντροφος και μπορεί να σε συνοδεύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου σου. Χαμηλά όταν έχεις πελάτες ή δυνατότερα φορώντας τα ακουστικά σου. Θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις αλλά και όταν υπάρχουν εντάσεις θα σε βοηθήσει να αποσυμφορήσεις τον θυμό σου.

Ετικέτες
Exit mobile version