Ένας χώρος ιστορικός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να απολαύσει κανείς τον καφέ του, να συζητήσει, να γίνει παρέα και να ανταλλάξει απόψεις.
Ένα από τα στέκια των “παλιών”, αγαπημένο από πολλούς Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας, βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας. Το Melina Mercouri café μας περιμένει καθημερινά, με τον ίδιο ζεστό και φιλόξενο τρόπο. Το όνομα του Melina Mercouri café είναι αφιερωμένο στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Ο κος Ανδρέας Μαρτζάκλης, στενός φίλος της για πολλά χρόνια και αφού έζησε πολλά γεγονότα κατά τη διάρκεια αυτής της φιλίας, είχε την βαθιά επιθυμία μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις και διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, να «βαφτίσει» αυτό το υπέροχο cafe bistrot με το όνομα της, σαν ελάχιστο φόρο τιμής.
Η ιστορία αυτού του θρυλικού πια μαγαζιού είναι πολύ παλιά και ξεκίνησε όταν ο Ανδρέας Μαρτζάκλης εργαζόταν ως γενικός μετρ στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είχαμε μια άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού , όπου τότε ήταν υπουργός η Μελίνα», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο κύριος Ανδρέας. «Κάναμε μαζί κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Σε ένα από αυτά, εκείνη ήταν ήδη άρρωστη. Εγώ δεν ήξερα τίποτα βέβαια και της είπα κάποια στιγμή: «Κυρία υπουργέ, όταν φύγετε από τη ζωή, θα κάνω ένα μαγαζί στη μνήμη σας». Εκείνη εκνευρίστηκε, άρχισε να με κυνηγάει και να μου λέει ότι θα με πετάξει από το αεροπλάνο. Εμένα όμως μου είχε σφηνωθεί η ιδέα. Αργότερα, αφού «έφυγε», αποφάσισα να φτιάξω αυτό το μαγαζί στη μνήμη της. Πήγα το 1996 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, που ήταν πρόεδρος ο αδερφός της, ο Σπύρος Μερκούρης, και ζήτησα άδεια για να χρησιμοποιήσω το όνομα. Πράγματι πήρα τη συνηγορία με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών. Μάλιστα το Ίδρυμα μου παραχώρησε και όλο το υλικό της Μελίνας που υπάρχει εδώ».
Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν το 1996 και τελικά το 1999 ξεκίνησε να λειτουργεί. Από τότε μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει δεκάδες διασήμων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτικών, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών. Ο κ. Μερτζάκλης εξηγεί πως το μαγαζί του είναι αποδεκτό από τη γειτονιά της Πλάκας, γιατί η Μελίνα είχε κάνει και το περίφημο διάταγμα του ‘81, που έδωσε στην περιοχή πολιτιστική αξία. «Παλιά, η Πλάκα ήταν Τρούμπα. Με αυτό το διάταγμα εκκαθαρίστηκε και απέκτησε το χαρακτήρα που έχει σήμερα. Η Μελίνα έλεγε ότι η Πλάκα είναι η συνοικία των αγγέλων και των θεών και πρέπει να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Εδώ τότε μπορούσαν να λειτουργούν μόνο τα μαγαζιά που είχαν πάρει άδεια πριν από το 1967. Δεν υπήρχε νόμος για να πάρεις άδεια, αλλά έμενα μου την έδωσαν με το χαρτί του Ιδρύματος Μερκούρη, με πολιτική απόφαση».
Mαζί με το γιό του Στέφανο ο κύριος Ανδρέας δημιούργησαν τελικά ένα χώρο στον οποίο κανείς μπορεί γευτεί νόστιμη και μοντέρνα κουζίνα από το πρωί μέχρι το βράδυ και εάν τα γούστα είναι πιο παραδοσιακά τα γλυκά του κουταλιού κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι μας αλλά και στις καρδιές μας. Όταν ο ήλιος έχει γλυκάνει πια και έχει αφήσει τη θέση του στη νύχτα τότε το Melina Mercouri café χαμηλώνει τον φωτισμό του και καλεί όσους απολαμβάνουν τη δροσιά της νύχτας να γευτούν το ποτό τους κάτω από τον έναστρο αθηναϊκό ουρανό…