Το δηλητηριώδες δάγκωμα του λιθόκερου στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες, αλλά δεν προκαλεί θάνατο
Ένα σπάνιο, δηλητηριώδες έντομο εντόπισαν παραθεριστές στην παραλία Αργυρού, στην περιοχή Λευκάδα, στην Ικαρία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για έναν λιθόκερο ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Ο λιθόκερος συνήθως απαντάται σε θερμά και τροπικά κλίματα. Το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της οικογένειας Belostomatidae, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας.
Στην Ελλάδα σπάνια συναντά κανείς λιθόκερους, καθώς υπάρχουν συνήθως σε περιοχές με θερμά και τροπικά κλίματα, αλλά η παρουσία τους στη χώρα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες, αλλά δεν προκαλεί θάνατο, εκτός και αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας άνθρωπος στην περιοχή της Χαραυγής στη Λάρισα βγήκε στη βεράντα του σπιτιού του έναν λιθόκερο.