Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Οι ζωές που έρχονται από το σπέρμα νεκρών Ισραηλινών
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ζωές που έρχονται από το σπέρμα νεκρών Ισραηλινών

Οι κανόνες που διέπουν τη λήψη και κατάψυξη σπέρματος από νεκρούς στρατιώτες και πολίτες χαλάρωσαν μετά την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Μια ασυνήθιστη, αλλά όχι ακατανόητη πρακτική έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς. Όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί ζητούν να καταψυχθεί το σπέρμα των γιων τους που χάθηκαν στον πόλεμο, μια δυνατότητα που προσφέρει ο ίδιος ο στρατός. Οι κανόνες που διέπουν τη λήψη και κατάψυξη σπέρματος χαλάρωσαν στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρει το BBC, όμως κάποιες οικογένειες δηλώνουν απογοητευμένοι από τη μακρά νομική διαδικασία. Τα σπερματοζωάρια πιστεύεται ότι μπορούν να επιζήσουν έως και 72 ώρες μετά τον θάνατο

Η 6 Απριλίου 2024 έχει χαραχτεί για πάντα στη μνήμη του Άβι Χαρούς, η ημέρα που έμαθε ότι ο 20χρονος γιος του, ο Ριφ, είχε σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αξιωματικοί που έφτασαν στο σπίτι του ρώτησαν αν η οικογένεια θα ήθελε να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. «Ο Ριφ αγαπούσε τα παιδιά και ήθελε να αποκτήσει δικά του. Δεν χωράει αμφιβολία» λέει ο Άβι. Ο γιος του δεν είχε σύζυγο ή φίλη, όταν όμως ο Άβι μοιράστηκε την ιστορία του αρκετές γυναίκες προσφέρθηκαν να κυοφορήσουν το παιδί, λέει ο ίδιος. Τώρα, η γέννηση αυτού του παιδιού είναι η «αποστολή της ζωής του».

 

Αύξηση των ποσοστών

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σπέρμα έχει απομονωθεί από σχεδόν 170 νεαρούς άνδρες, κάποιοι στρατιώτες και κάποιοι απλοί πολίτες, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας. Το νούμερο είναι περίπου 15 φορές μεγαλύτερο από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα προηγούμενων ετών.

Στα δικαστήρια

Για τη λήψη του σπέρματος, χειρουργοί ανοίγουν μια μικρή τομή στον όρχι και αφαιρούν ένα μικρό κομμάτι ιστού, από το οποίο μπορούν στη συνέχεια να απομονωθούν τα σπερματοζωάρια. Η πιθανότητα επιτυχίας είναι μεγαλύτερη αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί εντός 25 ωρών μετά τον θάνατο, αν και τα σπερματοζωάρια πιστεύεται ότι μπορούν να επιζήσουν έως και 72 ώρες. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι γονείς των νεκρών χρειάζονταν δικαστική απόφαση για να ζητήσουν τη διαδικασία, πλέον όμως ο όρος αυτός έχει καταργηθεί και ο στρατός είναι πιο πρόθυμος να την προσφέρει στις οικογένειες.

 

«Κάποιοι λένε ότι παίζουμε τον Θεό. Δεν πιστεύω ότι ισχύει»

 

Και πάλι, όμως, οι γονείς καλούνται να αποδείξουν ότι οι γιοί τους ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά, κάτι για το οποίο μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Η πρώτη περίπτωση στα χρονικά του Ισραήλ ήταν ο Κέιβαν Κόεν που σύμφωνα με το Ισραήλ σκοτώθηκε από Παλαιστίνιο σκοπευτή στη Λωρίδα της Γάζας το 2002. «Μου μίλησε από τη φωτογραφία του. Μου ζήτησε να εξασφαλίσω ότι θα έκανε παιδιά» λέει η μητέρα του Κόεν, Ραχήλ. Η Ίριτ ήταν μια από τις δεκάδες γυναίκες που προσφέρθηκαν να κυοφορήσουν το παιδί του Κόεν μετά το πράσινο φως της Δικαιοσύνης. «Κάποιοι λένε ότι παίζουμε τον Θεό. Δεν πιστεύω ότι ισχύει» λέει η Ίριτ. Η κόρη της Όσερ γνωρίζει ότι ο πατέρας της σκοτώθηκε. «Γνωρίζω ότι πήραν το σπέρμα του και αναζήτησαν μια τέλεια μητέρα για να με φέρει στον κόσμο» δηλώνει.

Κοινωνικά αποδεκτή

Τα τελευταία χρόνια η πρακτική αυτή γίνεται όλο και περισσότερο κοινωνικά αποδεκτή, αναφέρει ο δρ Ιτάι Γκατ, διευθυντής της τράπεζας σπέρματος στο Ιατρικό Κέντρρο Σαμίρ. Η κατάσταση όμως είναι δύσκολη για τις οικογένειες που καταψύχουν το σπέρμα των άγαμων νεκρών τους αλλά δεν καταφέρνουν να πείσουν το δικαστήριο ότι οι γιοι τους θα ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά. Το θέμα διχάζει και τους ραβίνους, από τους οποίους κάποιοι εγκρίνουν τη διαδικασία και άλλοι όχι.

Οι ισχύοντες κανόνες δεν προβλέπονται καν από τη νομοθεσία αλλά από κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν το 2003, και οι προσπάθειες σύνταξης νέας νομοθεσίας συναντούν εμπόδια. Το ζήτημα της συγκατάθεσης παραμένει το πιο ακανθώδες. Είναι ένα πρόβλημα που παρακάμπτεται εύκολα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπου κάποιοι στρατιώτες φροντίζουν να καταψύξουν το σπέρμα τους πριν φύγουν για τον πόλεμο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις