Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Απολογισμός πολέμου οι νεκροί στην Ευρώπη από τον καύσωνα – Δραματική έκθεση ΠΟΥ
PLUS

Απολογισμός πολέμου οι νεκροί στην Ευρώπη από τον καύσωνα – Δραματική έκθεση ΠΟΥ

Στην Ευρώπη αντιστοιχεί πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων από ζέστη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 175.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τους καύσωνες στην Ευρώπη, την ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο, προειδοποιεί έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει και ασιατικές χώρες όπως το Καζακστάν και το Κιργιστάν, αντιστοιχεί στο 36% των 489.000 θανάτων που αποδίδονται κάθε χρόνο στη ζέστη σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ο οργανισμός. «Σε ολόκληρη την περιοχή και τα 53 κράτη-μέλη της, οι άνθρωποι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα» δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η θνησιμότητα της ζέστης αυξήθηκε στην περιφέρεια κατά 30%. «Οι ακραίες θερμοκρασίες επιδεινώνουν τις χρόνιες ασθένειες, ιδίως τις καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και εγκεφαλοαγγειακές νόσους, την ψυχική υγεία και τις διαταραχές που συνδέονται με τον διαβήτη» επισημαίνει ο ΠΟΥ Ευρώπης. Η προειδοποίηση έρχεται λίγο αφότου η Ελλάδα έζησε τον μεγαλύτερο σε διάρκεια καύσωνα από το 1980, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 37 βαθμούς σε όλη τη χώρα για πάνω από δύο εβδομάδες.

 

Θερμοπληξία

Οι καύσωνες προκαλούν επίσης θερμική καταπόνηση, «η οποία συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα δεν καταφέρνει να διατηρήσει θερμοκρασία μεταξύ 36 και 37 βαθμών Κελσίου, και η οποία είναι σήμερα η κύρια αιτία θνησιμότητας που συνδέεται με το κλίμα στην περιοχή». Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των θυμάτων της ζέστης θα «εκτοξευτεί» τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνει την ένταση και την διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Στην Ευρώπη μάλιστα η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει περίπου δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. «Οι τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ έχουν λάβει χώρα μετά το 2020, ενώ τα δέκα θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 2007 και μετά», ανέφερε ο Κλούγκε.

 

Ρεκόρ θερμοκρασίας

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ και ο Ιούλιος είναι «σχεδόν σίγουρο» πως θα αποδειχθεί ο θερμότερος όλων των εποχών. Τα δεδομένα του Copernicus δείχνουν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τις πρώτες 23 μέρες του Ιουλίου έφτασε τους 16,95 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν 0,3 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου 2019.

Επιπλέον, ο φετινός Ιούλιος ξεπέρασε τον διεθνή στόχο για το κλίμα, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η υπέρβαση του ορίου τον Ιούλιο δεν σημαίνει πάντως ότι χάθηκε κάθε ελπίδα, αφού ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού αφορά τον μέσο όρο μιας περιόδου τουλάχιστον 20 ετών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ορισμένοι κλιματολόγοι προβλέπουν μάλιστα ότι το 2024 στο σύνολό του θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, πιθανώς το θερμότερο των τελευταίων 100.000 ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις