Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτόν που σκέφτηκε το καρπούζι με φέτα

PLUS

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτόν που σκέφτηκε το καρπούζι με φέτα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Το καρπούζι με τη φέτα για πολλούς θεωρείται «ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός».

23.08.2024 | 21:04

Επίσης, δεν είναι η μοναδική συνύπαρξη υδατάνθρακα από φρούτο με ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη. Για τους ίδιους γευστικούς λόγους απολαμβάνουμε και άλλους συνδυασμούς όπως: πεπόνι με προσούτο, ροκφόρ με φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα, παρμεζάνα με σταφύλια.

 

Ζήτημα ισορροπίας

Όταν το καρπούζι, που περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, συνδυαστεί με ένα τρόφιμο που περιέχει λιπαρά ή πρωτεΐνη ή και τα δύο, όπως είναι η περίπτωση της φέτας, τότε συμβαίνει το εξής: οι υδατάνθρακες του καρπουζιού δεν απορροφώνται απότομα αλλά σταδιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και η ινσουλίνη, γεγονός που πρέπει να αποφευχθεί σε διαβητικούς η προ-διαβητικους ασθενείς αλλά και σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,.

… και σωστής επιλογής

Γενικά λοιπόν, το φρούτο συνδυασμένο με μια πηγή καλής πρωτεΐνης είναι κανόνας πλέον. Ειδικότερα όμως, το καρπούζι που έχει τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη πρέπει οπωσδήποτε να τρώγεται μαζί με μία τροφή που περιέχει πρωτεΐνη και λιπαρά. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές, ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Συστήνεται η επιλογή μιας φέτας με λιγότερα λιπαρά και όχι βαρελίσιας με 40 -45% λιπαρά. Πέρα από την καλή σχέση καρπουζιού και φέτας, εξίσου καλοί συνδυασμοί είναι: μήλο με γιαούρτι, αχλάδι με καρύδια, βερίκοκα με κατίκι και φιστίκι Αιγίνης. Σπανιότερα, το πεπόνι με προσούτο καθώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα καλό είναι να είναι ελάχιστες φορές στο τραπέζι μας.

Exit mobile version