Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Το αντίο του Γιώργου Μπαμπινιώτη στον Χρήστο Γιανναρά: Θα μας λείψεις, λειτουργούσες ως η φωνή της συνείδησής μας
ΕΛΛΑΔΑ

Το αντίο του Γιώργου Μπαμπινιώτη στον Χρήστο Γιανναρά: Θα μας λείψεις, λειτουργούσες ως η φωνή της συνείδησής μας

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας χαρακτήρισε στην ανάρτησή του τον εκλιπόντα φίλο του «έναν θαρραλέο διανοητή, που χειρουργούσε πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδεολογικά αποστήματα»

Το δικό του αντίο στον καθηγητή φιλοσοφίας, διακεκριμένο φιλόσοφο και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, απηύθυνε με ανάρτησή του στα social media o Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Ο καθηγητής Γλωσσολογίας χαρακτήρισε στην ανάρτησή του τον Γιανναρά «έναν θαρραλέο διανοητή, που χειρουργούσε πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδεολογικά αποστήματα, προτείνοντας ιδανικές θέσεις, πρωτότυπες, τολμηρές, επαναστατικές, διφορούμενες, ακόμη και ουτοπικές. Όμως βαθύτατα πνευματικές με αναφορά σε αρχές, κανόνες και ελληνικές ή πανανθρώπινες αξίες».

«Μπορούσες να διαφωνείς μαζί του ―μ’ εμένα συνέβαινε συχνά, καίτοι μάς συνέδεε μακρά φιλία και βαθιά εκτίμηση― αλλά ποτέ δεν μπορούσες να αμφισβητήσεις τις προθέσεις, την λογική δύναμη και την πνευματική του τόλμη. Ταρακούνησε πνευματικά, ενόχλησε και ξεβόλεψε με αλήθειες που τόλμησε να εκστομίσει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλούσε, αν δεν τις επιζητούσε», προσθέτει στην ανάρτησή του για τον εκλιπόντα φίλο του ο κ. Μπαμπινιώτης.

 

Και καταλήγει στην ανάρτησή του για τον Χρήστο Γιανναρά: «Γοήτευε ο λόγος και η σκέψη του και σαγήνευε τα ακροατήρια. Τα γραπτά του κείμενα αποτελούν πρότυπα ποιοτικής-δημιουργικής χρήσης τής ελληνικής γλώσσας, αποτέλεσμα μιας σπάνιας πνευματικής και συνάμα γλωσσικής καλλιέργειας. Μιλούσαμε συχνά οι δυό μας για την γλώσσα, στην οποία έδινε βαθιά οντολογικό χαρακτήρα, που συμβάδιζε με την δική μου εμμονή στην σχέση γλώσσας και σκέψης.

Χρήστο, θα μάς λείψεις ειλικρινά, όλο και περισσότερο, και προπάντων σε επίπεδο ουσίας, γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούσες ως η φωνή τής συνείδησής μας που μάς ελέγχει σε ώρες περισυλλογής και αυτοσυνειδησίας.»


 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις