Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

26

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Έρικσον πέθανε: Ο σπουδαίος προπονητής ποδοσφαίρου έχασε τη μάχη
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έρικσον πέθανε: Ο σπουδαίος προπονητής ποδοσφαίρου έχασε τη μάχη

Πέθανε ο σπουδαίος Σουηδός προπονητής Σβεν Γκόραν Έρικσον -Μετά από μάχη με τον καρκίνο

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο σπουδαίος Σουηδός προπονητής Σβεν Γκόραν Έρικσον. Ο Έρικσον είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος και ότι πιθανότατα είχε «στην καλύτερη περίπτωση» περίπου έναν χρόνο ζωής. Είχε παραιτηθεί από την τελευταία του δουλειά, ως αθλητικός διευθυντής της Κάρλσταντ στην πατρίδα του, τη Σουηδία, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, εξαιτίας αυτού που περιέγραψε τότε ως «θέματα υγείας που βρίσκονται υπό διερεύνηση». Ο θάνατος του Έρικσον επιβεβαιώθηκε από τον Μπο Γκούσταβσον, τον ατζέντη του πρώην προπονητή της Λάτσιο στη Σουηδία, μέσω του Βρετανού ατζέντη δημοσίων σχέσεων Ντιν Έλντρετζ της Oporto Sports. Ο Γκούσταβσον δήλωσε ότι ο Έρικσον πέθανε το πρωί της Δευτέρας στο σπίτι του περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Η ανακοίνωση του θανάτου του

«Ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον απεβίωσε. Μετά από μακροχρόνια ασθένεια, ο Σβεν πέθανε το πρωί στο σπίτι του περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Οι πιο στενοί συγγενείς είναι η κόρη Λίνα, ο γιος Γιόχαν με τη σύζυγο Αμάνα και την εγγονή Σκάι, η σύντροφός του Γιανισέτ με τον γιο Alcides, ο αδελφός Λαρς Έρικμε με τη σύζυγο Γιούμνογκ. Η οικογένεια ζητάει σεβασμό στην επιθυμία τους να θρηνήσουν ιδιαιτέρως και να μη δεχθούν επικοινωνία. Συλλυπητήρια και χαιρετισμούς μπορείτε να αφήσετε στον ιστότοπο www.svengoraneriksson.com».

Ποιος ήταν ο Σβεν Γκόραν Έρικσον

Ο Έρικσον έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας το 2001, προπονώντας τη λεγόμενη «χρυσή γενιά» παικτών, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Στίβεν Τζέραρντ, ο Γουέιν Ρούνεϊ και ο Φρανκ Λάμπαρντ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διαχειρίστηκε μια σειρά από ευρωπαϊκούς συλλόγους υψηλού προφίλ, όπως η Μπενφίκα, η Ρόμα, η Φιορεντίνα, η Σαμπντόρια και η Λάτσιο. Ο Έρικσον εγκατέλειψε τον ρόλο του προπονητή της Αγγλίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και αργότερα ανέλαβε τις ομάδες του Μεξικό και της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς και τις αγγλικές ομάδες Μάντσεστερ Σίτι και Λέστερ Σίτι.Λόγω των προβλημάτων υγείας του, παραιτήθηκε από αθλητικός διευθυντής στη σουηδική ομάδα Karlstad τον Φεβρουάριο του 2023. Τον Μάρτιο του 2024 πραγματοποίησε επίσης ένα παιδικό του όνειρο, διευθύνοντας τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα. «Ήταν μια όμορφη μέρα», δήλωσε ο Έρικσον μετά.

Ο αποχαιρετισμός του: «Είχα μια καλή ζωή. Αντίο»

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Έρικσον, με τον απλό τίτλο «Sven», προβλήθηκε στο Amazon Prime μόλις την περασμένη εβδομάδα και περιείχε ένα μήνυμα από τον ίδιο τον άνθρωπο που συνόψιζε με οδυνηρό τρόπο το καλό χιούμορ, τη χάρη και την αξιοπρέπειά του «Είχα μια καλή ζωή. Νομίζω ότι όλοι φοβόμαστε τη μέρα που θα πεθάνουμε, αλλά η ζωή έχει να κάνει και με τον θάνατο», είπε μιλώντας στο τέλος του ντοκιμαντέρ “Sven” του Amazon Prime. «Πρέπει να μάθεις να τον αποδέχεσαι γι’ αυτό που είναι. Ελπίζω ότι στο τέλος οι άνθρωποι θα πουν, ‘ναι, ήταν καλός άνθρωπος’, αλλά δεν θα το πουν όλοι αυτό. Ελπίζω να με θυμάστε ως έναν θετικό άνθρωπο που προσπαθούσε να κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις