Μια… ντουζίνα συμμορίες Ρομά εξαρθρώνονται στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης

ΕΛΛΑΔΑ

Μια… ντουζίνα συμμορίες Ρομά εξαρθρώνονται στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λεία 2.760.000 ευρώ, πώς χτυπούσαν στην ονομαστική εορτή των ενοίκων

27.08.2024 | 23:06

Ενα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα, που δρούσαν χρόνια, δραστηριοποιούμενα σε όλων των ειδών τα αδικήματα, που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, εξαρθρώνεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε μια γιγαντιαία επιχείρηση, μετά από πολύχρονες έρευνες και αφού είχε σχηματιστεί δικογραφία 20.000 σελίδων (!), εκδόθηκαν εντάλματα και συνελήφθησαν 37 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ρομά,  άλλα 21 βρίσκονται ήδη στις φυλακές, έχοντας συλληφθεί σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των εμπλεκομένων ξεπερνά τους 155!

Πάνω από 2.700.000 ευρώ

Η συνολική «λεία» των 12 εγκληματικών οργανώσεων, που συνεργάζονταν σε διάφορα θέματα, αγγίζει τα 2.760.000 ευρώ. Ένα από τα απίστευτα στοιχεία του τρόπου δράσης είναι ότι επέλεγαν τα θύματά τους, ιδιοκτήτες σπιτιών, ανάλογα με το πότε εόρταζαν!!! Πλησίαζαν τα θυροτηλέφωνα, έβλεπαν τα ονόματα στα κουδούνια και αν δεν έπαιρναν απάντηση, υποθέτοντας ότι είχαν βγει οι ένοικοι για…διασκέδαση, έμπαιναν στο εσωτερικό! Δεν «χτυπούσαν» σπίτια Αργίες (!) γιατί γνώριζαν ότι οι ένοικοι θα ήταν εκεί!

Όμως, τις ημέρες των αργιών, έβαζαν στο στόχαστρο καταστήματα, γνωρίζοντας ότι θα είναι κλειστά, άρα θα δράσουν ανενόχλητοι! Στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ρομά, που καταδυνάστευαν τον Δενδροπόταμο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, έχουν εμπλακεί σε περισσότερες από 550 παράνομες πράξεις!

Όπως, διαρρήξεις οικιών, καταστημάτων, επιχειρήσεων, αυτοκινήτων, ένοπλες ληστείες σε σπίτια, στοχευμένες εισβολές πολυτελών οικιών απ’ όπου αποκόμιζαν τεράστια λεία, τοκογλυφία, κυκλοφορία πλαστογραφημένων εγγράφων, εξαγορά μαρτύρων στα δικαστήρια και πολλά άλλα. Ακρως ενδιαφέροντα και απίστευτα είναι τα στοιχεία που παρέθεσαν οι αστυνομικοί και αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης των συμμοριών.

Τα βράδια και οι αργίες

«Ως προς τους τρόπους δράσης των ομάδων», τονίζει η ΕΛ.ΑΣ  «αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων: Στις διαρρήξεις οικιών απέφευγαν η εγκληματική τους δράση να λαμβάνει χώρα βραδινές ώρες και ημέρες αργίας, καθώς έτσι αυξάνονταν οι πιθανότητες να βρίσκονται οι ένοικοι εντός των κατοικιών τους, ενώ στις διαρρήξεις καταστημάτων επέλεγαν τις ημέρες αυτές διότι τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά.

Ελεγχαν τα θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών και σε περίπτωση που διαπίστωναν ονομαστική εορτή ενοίκων, άρα και συνακόλουθη απουσία τους για αναψυχή, πραγματοποιούσαν την διάρρηξή τους. Προκειμένου να καταστρέφουν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία, είτε απέρριπταν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, είτε προέβαιναν στον εμπρησμό τους». Ο αστυνομικές επιχειρήσεις, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων,  έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Αττικής, Χαλκιδικής και Σαντορίνης. Από τους 37 συλληφθέντες, δύο είναι αλλοδαποί, οι υπόλοιποι Ρομά.

Στόχευαν “πλούσια” σπίτια

Συγκεκριμένα, διακριβώθηκαν οι δράσεις: Μίας εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε 2 ληστείες, 10 διαρρήξεις οικιών, 6 κλοπές οχημάτων και 3 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, με το παράνομο όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση να ξεπερνά το (1.476.000) ευρώ, εκ των οποίων το (1.100.000) ευρώ προερχόταν από τη διάρρηξη μίας κατοικίας.

Αναφέρει η Αστυνομία: «Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης στόχευαν σε οικίες προσώπων υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status και στη συνέχεια προχωρούσαν στην εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από άλλα σε προγενέστερο χρόνο, τα οποία μετά την εγκληματική τους δράση τα απέρριπταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, με σκοπό να μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές αλλά και να καταστραφούν πιθανά ενοχοποιητικά στοιχεία».

Ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές

Οι άλλες 11 εγκληματικές οργανώσεις,   διέπραξαν συνολικά 486 αξιόποινες πράξεις (-7- ληστείες, -152- διαρρήξεις οικιών – εταιρειών – καταστημάτων, -315- κλοπές – διαρρήξεις οχημάτων, -12- κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας, κ.λπ.). Οι ομάδες χρησιμοποιούσαν κλεμμένα ή ενοικιαζόμενα οχήματα, τα οποία οδηγούσαν μέλη με ιδιαίτερες οδηγικές ικανότητες και γνώση των περιοχών δράσης, κατόπτευαν τους στόχους τους και επιτηρούσαν (τσιλιαδόροι) για τυχόν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, σχεδίαζαν προσεκτικά τις διαδρομές διαφυγής τους, άλλαζαν συχνά τα σημεία συνάντησής τους ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και χρησιμοποιούσαν φορητούς πομποδέκτες για να παρακολουθούν τις αστυνομικές συχνότητες.

«Έπνιγαν» τα ΙΖ στη λιμνοθάλασσα

Μετά την τέλεση των εγκλημάτων, καθάριζαν επιμελώς τα επιχειρησιακά οχήματα που χρησιμοποιούσαν και τα απέκρυπταν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προέβαιναν στον εμπρησμό ή στην απόρριψη στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου των κλεμμένων οχημάτων, προκειμένου να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία. «Όσον αφορά στα κλοπιμαία», προστίθεται «κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.), απέκρυπταν ορισμένα εξ αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας)».

Exit mobile version