Δημοσκόπηση Interview: Πρώτο κόμμα η ΝΔ με μεγάλη πτώση, 5ο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ -Μπροστά ο Δούκας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Σταθερά μπροστά είναι η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση, ωστόσο παρουσιάζει μεγάλη πτώση στα ποσοστά της, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως πέμπτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Interview για λογαριασμό της POLITIC και σύμφωνα με τα ευρήματά της, ως καταλληλότερος πρωθυπουργός για την Ελλάδα αναδεικνύεται ο «κανένας» με 48%, ενώ ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 35%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 11% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της Politic.gr, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεν πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας το 22,2%, ωστόσο η πτώση της είναι σημαντική. Το πλέον εντυπωσιακό εύρημα της δημοσκόπησης αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να εμφανίζεται ως το πέμπτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με μόλις 8,3%. Η θέση αυτή αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται πλέον πίσω από το ΠΑΣΟΚ (11,7%), το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%). Αυτό το αποτέλεσμα καταδεικνύει την έντονη απογοήτευση του εκλογικού σώματος προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταγράφοντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να ηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά με σημαντική πτώση από το 31,2% τον Δεκέμβριο του 2023 στο 22,2% τον Αύγουστο του 2024. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με την πρόθεση ψήφου να πέφτει στο 8,3% από το 13%, ενώ το ΠΑΣΟΚ διατηρείται σταθερά γύρω στο 11%.
Αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου
Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της, ενώ μόλις το 19% εκφράζεται θετικά. Η ευρεία δυσαρέσκεια αυτή αντικατοπτρίζεται και στην απήχηση των πολιτικών αρχηγών. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρώτη θέση στη δημοφιλία με 29,8% θετικές γνώμες, ωστόσο το 68,3% των πολιτών τον αξιολογεί αρνητικά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθούν με 28,2% και 24,7% θετικές γνώμες αντίστοιχα, αν και οι δύο έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αρνητικών γνωμών (63,8% και 67,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας συγκεντρώνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης (81,6%), ο Στέφανος Κασσελάκης (81,6%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (79%) και ο Δημήτρης Νατσιός (78,8%).
Ένας στους δύο απορρίπτει τους υπάρχοντες πολιτικούς αρχηγούς για τη θέση του πρωθυπουργού
Στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 35%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν 11% και 6% αντίστοιχα. Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι πως ένας στους δύο (48%) των ερωτηθέντων δεν θεωρεί κανέναν από τους προτεινόμενους καταλληλότερο για την πρωθυπουργία.
Προηγείται ο Χάρης Δούκας για πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Δούκας φαίνεται να επικρατεί με 26,3%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 22,7%. Με υψηλό ποσοστό ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου (18,4%) και ο Παύλος Γερουλάνος (17,4%).
Γονατίζει η ελληνική κοινωνία από τα οικονομικά προβλήματα
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι πολίτες αναδεικνύουν την ακρίβεια ως το κυριότερο, με ποσοστό 29,1%. Ακολουθούν οι τιμές της ενέργειας (17,0%) και το ύψος των μισθών και εισοδημάτων (16,4%), στοιχεία που καταδεικνύουν την έντονη ανησυχία για το κόστος ζωής και την οικονομική κατάσταση. Μόλις ένας στους δέκα θεωρεί το δημογραφικό (11,2%) και την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές (11,1%) ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.
Στην καθημερινότητά τους, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με την πληρωμή των λογαριασμών να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση (23,6%), ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφονται επίσης για τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση έκτακτης ιατρικής ανάγκης (19,1%) και την αγορά τροφίμων (17,5%). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία στην κοινή γνώμη σχετικά με την πορεία της χώρας. Η έντονη αίσθηση απογοήτευσης που επικρατεί στην κοινωνία αποτυπώνεται ολοφάνερα στο γεγονός πως το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις του 25% που θεωρεί ότι η πορεία της είναι σωστή.