Δάσκαλος στη Ρόδο: Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο

ΕΛΛΑΔΑ

Δάσκαλος στη Ρόδο: Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δάσκαλος στη Ρόδο: «Ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι»

28.08.2024 | 22:08

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το θέμα της αναζήτησης στέγης για τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μόνιμους, σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι εκπαιδευτικοί στη Ρόδο και την Κω βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της έλλειψης διαθέσιμων καταλυμάτων και των υπερβολικά υψηλών ενοικίων. Η σοβαρότητα της κατάστασης αποκαλύπτεται από την ανάρτηση ενός δασκάλου σε δημοτικό σχολείο της Νότιας Ρόδου, ο οποίος αναφέρει ότι αναγκάζεται να κοιμάται στο αυτοκίνητό του επειδή δεν μπορεί να βρει κατοικία με προσιτό ενοίκιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Ροδιακή», ο δάσκαλος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι.».

Ο κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Δωδεκανήσου, τόνισε στη «Ροδιακή» ότι το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά οξυμένο και καμία λύση δεν έχει δοθεί για να εξασφαλιστεί η διαμονή των εκπαιδευτικών στα νησιά με προσιτό ενοίκιο. «Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με μισθό 750 – 800 ευρώ δεν μπορεί να αντέξει ενοίκια της τάξης των 500 – 600 ευρώ. Είναι αδύνατον να καλυφθούν τέτοια έξοδα. Έχουμε καλέσει την πολιτεία επανειλημμένα τα τελευταία 15 – 20 χρόνια να στηρίξει ουσιαστικά τους συναδέλφους μας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Γκουτζιαμάνης.

Η κατάσταση στην Κω είναι ακόμα χειρότερη.

Σε ανακοίνωσή της, η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου ανέφερε:«Οι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και στη Γενική Εκπαίδευση θα φέρουν δεκάδες συναδέλφους στην περιοχή μας, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης, ιδιαίτερα στα νησιά με υψηλή τουριστική ανάπτυξη. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, επιδεινώνουν την κατάσταση: έλλειψη διαμερισμάτων, πανάκριβα ενοίκια, και αναγκαστική διαμονή στα ξενοδοχεία με υψηλό κόστος. Η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου αγωνίζεται χρόνια για την ανάδειξη αυτού του προβλήματος, που επηρεάζει όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη λειτουργία των σχολείων. Είναι ευθύνη του κράτους, των δήμων και της περιφέρειας να δώσουν άμεση λύση. Τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργούν με άστεγους εκπαιδευτικούς.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και επικαιροποιούμε τα αιτήματά μας, ζητώντας:

– Δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια για τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους κατά την άφιξή τους, μέχρι να τακτοποιηθεί οριστικά η στέγασή τους. – Σίτιση των εκπαιδευτικών στη λέσχη αξιωματικών. – Επίδομα στέγασης για όλους τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους.

Ειδικά οι μικροί δήμοι της περιοχής πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, εφαρμόζοντας το νόμο 4483/2017, άρθρο 32, για τη στέγαση και σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Οι δημοτικές αρχές πρέπει να απαιτήσουν από την πολιτεία τα αναγκαία κονδύλια για την ενοικίαση κτηρίων για τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ και τη ΔΔΕ Δωδεκανήσου να διευκολύνουν τους συναδέλφους στην ανάληψη υπηρεσίας, ώστε αυτή να γίνει στα σχολεία που θα υπηρετήσουν και να μη χρειαστεί να μεταβούν στη Ρόδο.»

 

Exit mobile version