Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νεκρά ψάρια Βόλος: Μαζεύτηκαν πάνω από 57 τόνοι
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρά ψάρια Βόλος: Μαζεύτηκαν πάνω από 57 τόνοι

Η Επιτροπή Υδάτων στον Βόλο τις επόμενες ημέρες

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της παραλίας του Βόλου από τα νεκρά ψάρια. Ήδη έχουν απομακρυνθεί 57 τόνοι ψαριών από τα συνεργεία που συνεχίζουν τον καθαρισμό κυρίως με απόχες. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας και έχει τοποθετηθεί και το ειδικό δίχτυ στις εκβολές του Ξηριά ποταμού. Τα σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση καθαρισμού ξεκίνησαν να επιχειρούν και στα σημεία μεταξύ των σκαφών που είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Βόλου και κεντρικά, όπου υπάρχει και μεγάλη δυσκολία καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ζημιές σε σκάφη.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Σημειώνεται ότι επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε αυτεπάγγελτα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου για τα νεκρά ψάρια της λίμνης Κάρλας που καταλήγουν στον Παγασητικό. Μέσω της εισαγγελικής έρευνας, που ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού, οι μετρήσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, ενώ θα διερευνηθεί αν υφίσταται ρύπανση καθώς και η αιτία θανάτου των ψαριών και αν οφείλεται σε δηλητηριώδη ουσία.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, το Λιμεναρχείο θα συγκεντρώσει στοιχεία από την Περιφέρεια και τον Δήμο Βόλου για τις κοντινές στο Πολεοδομικό Συγκρότημα παραλίες Αναύρου, Αλυκών και Ν. Αγχιάλου, καθώς και αν υπάρχει συσχετισμός του φαινομένου με την Περιφέρεια και τον Δήμο Βόλου. Η έρευνα θα διεξαχθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και θα εποπτεύεται από αντεισαγγελέα.

Καθηγητής Υδρογεωλογίας εξηγεί τι έχει συμβεί

Για τα νεκρά ψάρια μίλησε το πρωί της Τετάρτης 28/8 o καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βουδούρης. «Είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί», υπογράμμισε. Ο Κωνσταντίνος Βουδούρης μιλώντας στο EΡΤΝews αποκάλυψε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι. Από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ και απεσταλμένη του πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών, Διονυσία Αυγερινοπούλου, έκανε λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις».

«Είναι πράγματι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Βλέπουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της κακής διαχείρισης των συστημάτων νερού, πρόκειται για τη λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράθηκε και λόγω της φυσικής καταστροφής που έγινε από τις πλημμύρες, επανήλθε στο φυσικό της και τώρα με τη μείωσή της έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κα Αυγερινοπούλου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη θερμοκρασία των θαλασσών. Κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».

Με αφορμή τη μόλυνση του Παγασητικού αλλά και τα προβλήματα της λειψυδρίας η κα Αυγερινοπούλου αποκάλυψε ότι «η επιτροπή υδατικών πόρων θα κάνει επίσκεψη στον Βόλο τις επόμενες μέρες ακριβώς για αυτό το ζήτημα». Παράλληλα δήλωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τους υδατικούς πόρους». Αναφερόμενη στη λειψυδρία και την ανάγκη για ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης επεσήμανε ότι ως Πολιτεία «πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τους υδατικούς πόρους».

Τα σχέδια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Από την πλευρά του ο κ. Βουδούρης επεσήμανε ότι η λειψυδρία δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι «σχετίζεται με την ανομβρία των τελευταίων ετών και την κακή διαχείριση, αλλά και με την απουσία έργων υποδομής». Ο καθηγητής προειδοποίησε πως η έλλειψη νερού θα είναι ένα πρόβλημα που θα εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη σπατάλη νερού λόγω κακής διαχείρισης, όπως η άρδευση αγροτικών περιοχών κατά τη διάρκεια της ημέρας με υψηλές θερμοκρασίες, που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες. Υπογράμμισε τη σημασία της αποθήκευσης νερού, της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση ως μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, εστίασε η κα Αυγερινοπούλου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα ως προτεραιότητα. «Η ΕΥΔΑΠ έχει παρουσιάσει ένα δεκαετές σχέδιο ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αττική, ενώ και τα υπουργεία έχουν διαθέσει κονδύλια για έργα διαχείρισης νερού σε όλη τη χώρα», ανέφερε. Παράλληλα, μίλησε για το πρόγραμμα Ύδωρ 2, το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα που ήδη βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

Η βουλευτής τόνισε ότι οι παλαιωμένες υποδομές ευθύνονται για σημαντικές απώλειες νερού, ειδικά στα δίκτυα άρδευσης, και υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και υπογειοποίησης των δικτύων. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αφαλάτωσης και της ανακύκλωσης του ύδατος, ειδικά για την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανική χρήση. Συνοψίζοντας, τόσο η κ. Αυγερινοπούλου όσο και ο κ. Βουδούρης συμφώνησαν ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νερού, αλλά η κακή διαχείρισή του. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης των υδάτινων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής», είπαν κλείνοντας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις