Ταξιτζής εμποδίζει ασθενοφόρο: Όλα… λάθος

ΕΛΛΑΔΑ

Ταξιτζής εμποδίζει ασθενοφόρο: Όλα… λάθος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ένα video με αρνητικό πρωταγωνιστή έναν επαγγελματία οδηγό της Θεσσαλονίκης κάνει τον γύρο του διαδικτύου εξαιτίας της εμφανής αδυναμία του ταξιτζή να διευκολύνει την κίνηση ενός ασθενοφόρου.

29.08.2024 | 11:08

Αν και η παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης και ειδικότερα των ασθενοφόρων θα πρέπει να θεωρείται απ’ όλους τους οδηγούς δεδομένη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να πράξουν ώστε να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων αυτών στον δρόμο. Απόδειξη ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων οδηγών αγνοεί ακόμα και βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς είναι η περίπτωση ενός ταξιτζή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος παρά την καλή του πρόθεση δεν κατάφερε να διευκολύνει το έργο ενός οχήματος άμεσης επέμβασης. Παρότι, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με έναν επαγγελματία οδηγό και παρά το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση ο συγκεκριμένος διέθετε όλο τον χρόνο και τον χώρο ώστε να παραχωρήσει προτεραιότητα στο ασθενοφόρο που ακολουθούσε. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στο video που ακολουθεί, ο επαγγελματίας οδηγός αντιλαμβάνεται ότι ένα ασθενοφόρο τον πλησιάζει το δικό του όχημα και αρχίζει να επιβραδύνει, επιτυγχάνοντας το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ασθενοφόρο με τη σειρά του περιορίζει την ταχύτητα με την οποία κινείται καθώς «κλείνεται» από το οδηγό ενός ΙΧ και το ταξί, ο οδηγός του οποίου πραγματοποιεί στη συνέχεια το δεύτερο συνεχόμενο λάθος. Κι αυτό γιατί μόλις η δεξιά λωρίδα απελευθερώνεται, προσφέροντας τη δυνατότητα στο ασθενοφόρο να ελιχθεί, το ταξί κινείται βιαστικά προς τα δεξιά, φράζοντάς του για δεύτερη φορά τον δρόμο. Έχοντας πλέον αντιληφθεί ο επαγγελματίας οδηγός ότι όσο κι αν προσπάθησε δεν κατάφερε να διευκολύνει το έργο του Ε.Κ.Α.Β, αποφασίζει να επιταχύνει παραμένοντας αυτή τη φορά στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Το όλο «χορευτικό» καταγράφηκε και δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και δεν άργησε να κάνει τον γύρο του ελληνικού Διαδικτύου και να επαναφέρει στο προσκήνιο της επικαιρότητας τη αδυναμία των Ελλήνων οδηγών να ανταποκριθούν ακόμα και σε μη απαιτητικές καταστάσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει ότι αν οι οδηγοί υποχρεούνται να αφήνουν χώρο, κινούμενοι προς τα δεξιά της οδού, για να διέλθει το όχημα αυτό και σε περίπτωση ανάγκης να σταματούν. Σε περίπτωση που δεν διευκολύνουν την κίνηση του οχήματος άμεσης ανάγκης, τότε προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, ενώ προστίθενται και στο μητρώο του οδηγού 5 βαθμοί ποινής.

Πηγή: www.carandmotor.gr
Ετικέτες
Exit mobile version