Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Τέλος εποχής για το ιστορικό Θεαγένειο
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Τέλος εποχής για το ιστορικό Θεαγένειο

Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Το νέο νοσοκομείο θα γίνει στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου

Το μεγαλύτερο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε, με ανάρτησή του στο X, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Το μεγαλύτερο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη, όπως αποφασίσαμε στη Διυπουργική Επιτροπής ΣΔΙΤ μετά από εισήγησή μου και ομοφώνου αποφάσεως της επιτροπής. Η Θεσσαλονίκη θα έχει σε λίγα χρόνια το μεγαλύτερο Παιδιατρικό και το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο των Βαλκανίων», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στον ανάδοχο που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου θα δοθεί ως αντάλλαγμα το δικαίωμα εκμετάλλευσης του κτηρίου του Θεαγενείου.

Οι ενέργειες που ολοκληρώθηκαν και τα επόμενα στάδια

Πριν από την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής εκπληρώθηκαν δύο εξίσου -ίσως και περισσότερο- σημαντικές προϋποθέσεις για την κατασκευή του έργου. Τον περασμένο Απρίλιο υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο ανήκε η έκταση, για την παραχώρηση των 150 στρεμμάτων στο Καρατάσιου που υπάγεται στα διοικητικά όρια του δήμου Παύλου Μελά. Ωστόσο, μόλις το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε και τυπικά η παραχώρηση και πλέον η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα της 4ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο λόγω της θέσης του να μεταβιβαστεί στην ευθύνη της 3ης ΥΠΕ, στην οποία υπάγονται τα νοσοκομεία της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το γειτονικό Παπαγεωργίου.

Το πιο ουσιαστικό βήμα, όμως, ήταν η ωρίμανση της μελέτης, με βάση την οποία καθορίζονται οι ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει το νέο νοσοκομείο σε επίπεδο ιατρικών πράξεων. Πρακτικά, δηλαδή, το πόσες χειρουργικές κλίνες απαιτούνται και τι δυναμικότητας θα πρέπει να είναι οι υπόλοιπες μονάδες, για χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπεία ή γονιδιακή θεραπεία, ώστε το νοσοκομείο να ανταποκρίνεται σε βάθος χρόνου στις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης. Έμπειρο στέλεχος στον χώρο της υγείας εξήγησε στη Voria.gr ότι αυτή είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς οι νέες τάσεις στις θεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του καρκίνου αλλάζουν τον σχεδιασμό. Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα περίπου 180 άτομα που εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση από τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» μέχρι πρότινος χρειάζονταν νοσηλεία στο Θεαγένειο. Αντίστοιχα, τα ογκολογικά χειρουργεία έχουν μειωθεί, όπως και οι ακτινοθεραπείες, έναντι των σύγχρονων χημειοθεραπειών και των ανοσοθεραπειών.

Ήδη, το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι το νέο νοσοκομείο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 10 κλινών
Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών
Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας για χειρουργικά περιστατικά και χημειοθεραπείες
Μονάδα εξυπηρέτησης ασθενών με ψυχολογική υποστήριξη και μονάδα πόνου
Τμήμα εξωτερικών ιατρείων και περιορισμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών
Εργαστηριακό-Διαγνωστικό Τομέα σε «in vitro» και «in vivo» υπηρεσίες όπως ακτινοδιαγνωστικό, πυρηνική ιατρική, ενδοσκοπήσεις και «in vitro» εργαστήρια με μοριακό τομέα
Ακτινοθεραπευτικό τμήμα και τμήμα θεραπειών ραδιοϊσοτόπων
Μετά την ολοκλήρωση αυτών των τριών σταδίων, το έργο θα προχωρήσει στη φάση των τεχνικών μελετών, οι οποίες αφορούν αμιγώς το κατασκευαστικό κομμάτι, ώστε να προχωρήσει και η προκήρυξη και η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την εξέλιξη του έργου, το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2031.

 

Καλαφάτης για νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει και αποκτά όσα αξίζει και δικαιούται

Ένα ακόμη από τα 30 και πλέον έργα εμβληματικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη του 2030 μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, σχολιάζει ο γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης μετά την ανακοίνωση για την έγκριση από την επιτροπή ΣΔΙΤ η κατασκευή του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. «Η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της κατασκευής του νέου σύγχρονου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου κάνει πράξη μια ακόμη δέσμευση της Κυβέρνησης και επιβεβαιώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση του νέου νοσοκομείου δυναμικότητας 425 κλινών. Μαζί με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης, το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός Πάρκου Υγείας στη δυτική πλευρά της πόλης, παρέχοντας καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες σε χιλιάδες συνανθρώπους από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο», σημειώνει ο βουλευτής. «Ό,τι σχεδιάσαμε -και είμαι περήφανος που συνέβαλα από τη θέση του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία- βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Αποκτά μέρα με τη μέρα όσα αξίζει και δικαιούται. Ό,τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πράξη», καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις