Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

31

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Aλλαγή παρόχου ενέργειας με ένα «κλικ»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aλλαγή παρόχου ενέργειας με ένα «κλικ»

Η νέα υπηρεσία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης

Μια ακόμη φιλόδοξη πρωτοβουλία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αναλαμβάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την εισαγωγή της δυνατότητας αλλαγής παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr. Με αυτήν την καινοτομία, οι πολίτες θα μπορούν να ολοκληρώνουν τη διαδικασία γρήγορα και εύκολα, απλώς δίνοντας τη συγκατάθεσή τους μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Η νέα υπηρεσία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Έπειτα από την επιτυχημένη ενσωμάτωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων οχημάτων στην ψηφιακή πλατφόρμα, η νέα δυνατότητα αλλαγής παρόχου ενέργειας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών για τους πολίτες. Αυτή η κίνηση επιδιώκει να προσφέρει ευκολία και ταχύτητα σε μια διαδικασία που μέχρι σήμερα απαιτούσε αρκετό χρόνο και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Μείωση της γραφειοκρατίας

Σήμερα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλύει και βελτιώνει τις διαδικασίες που συχνά αποτελούν αιτία ταλαιπωρίας για τους πολίτες, επιφέροντας καθυστερήσεις και επιπλοκές. Η ψηφιακή συγκατάθεση (consent) που θα παρέχεται μέσω του Gov.gr Wallet σχεδιάστηκε ακριβώς για να απλοποιήσει τέτοιου είδους διαδικασίες. Στόχος είναι η μείωση της φυσικής γραφειοκρατίας αλλά και της ψηφιακής, προσφέροντας μια πιο φιλική και αποδοτική εμπειρία για τους πολίτες. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί όχι μόνο στη διευκόλυνση των καθημερινών συναλλαγών, αλλά και στη συνολική βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται από το δημόσιο τομέα.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα επιτρέπει στους πολίτες να δίνουν τη ρητή συγκατάθεσή τους για την άντληση και διάθεση των απαραίτητων προσωπικών τους δεδομένων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Αυτό θα γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, μέσω του Gov.gr Wallet, εξασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα τους παραμένουν προστατευμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Έτσι, η αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς την ανάγκη για φυσικά έγγραφα ή επισκέψεις σε γραφεία, προσφέροντας μια ευέλικτη και απλή λύση.

Πώς θα είναι η διαδικασία

Αφού ο πολίτης αποφασίσει να αλλάξει πάροχο ενέργειας, η διαδικασία ξεκινά με την επικοινωνία του με τον επιθυμητό πάροχο. Ο πάροχος θα καταγράφει τα βασικά στοιχεία του πολίτη, όπως το ΑΦΜ και το όνομα, και στη συνέχεια θα εκκινεί τη διαδικασία μέσω του Gov.gr Wallet. Ο πολίτης θα λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του τηλέφωνο, μέσω της οποίας θα ενημερώνεται για την απαίτηση παροχής των δεδομένων του. Αν επιθυμεί να προχωρήσει, θα δίνει τη συγκατάθεσή του για την άντληση και χρήση των στοιχείων του, τα οποία θα μεταβιβάζονται με ασφάλεια στον νέο πάροχο.

Η διαδικασία αυτή σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι προδιαγραφές για τις εταιρείες που θα συμμετέχουν στη διαδικασία είναι αυστηρές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή δεδομένων ή παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών. Η αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτρέψει στο υπουργείο να προχωρήσει μελλοντικά στην ενσωμάτωση και άλλων υπηρεσιών, όπως η αλλαγή παρόχου τηλεπικοινωνιών, διευρύνοντας τις δυνατότητες ψηφιακής εξυπηρέτησης που προσφέρει το gov.gr.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις